ProProductnieuws

Autel lanceert EVO Max 4T drone met thermische+zoomcamera, IP43-rating en omgevingsradar

Dronefabrikant Autel Robotics heeft op de Consumer Electronics Show een nieuwe drone in de EVO-serie voorgesteld, gericht op professionele gebruikers. De EVO Max 4T beschikt over een optische zoomcamera en een thermische camera. Dankzij de IP43-rating kan de drone in lichte regen worden gebruikt. Een omgevingsradar zorgt voor 360º obstakeldetectie. De vliegtijd bedraagt maximaal 42 minuten.

EVO Max 4T

Op de CES die momenteel plaatsvindt in Las Vegas is Autel één van de weinige dronefabrikanten die acte de présence geeft. DJI schittert door afwezigheid, naar verluidt omdat het bedrijf de toegang tot de beurs is ontzegd door de organisatie. Dat komt concurrent Autel Robotics helemaal niet slecht uit, want des te meer aandacht is er op de beursvloer voor de nieuwe EVO Max 4T drone.

De EVO Max 4T is een enterprise-drone die op het eerste gezicht gericht is op eerstehulpverleners of bedrijven die inspecties uitvoeren. Met een 640×512 pixels thermische camera, 1/2” 50 MP camera met groothoeklens en een 1/1,68” 48 MP 160x zoomcamera (10x optisch, 16x digitaal) en ingebouwde laser rangefinder lijkt Autel eerst en vooral de concurrentie te willen aangaan met zowel de DJI M3E als de M30T.

De EVO Max heeft een IP43-classificatie, waardoor de drone in lichte regen en sneeuw kan worden gebruikt. Met het oog op inzet in koude omstandigheden is het accucompartiment verwarmd. De 8.070 mAh accu biedt 42 minuten vliegtijd onder ideale omstandigheden. De drone weegt 1,6 kg inclusief accu. Optioneel kan de drone worden uitgerust met RTK GPS.

Omgevingsradar en mesh-netwerktechnologie

Een in het oog springende feature die Autel introduceert met de EVO Max 4T is de millimetergolfradar die objecten in de nabijheid van de drone kan detecteren, en dat 360º rondom. In combinatie met visuele sensoren stelt Autel dat de EVO Max objecten van slechts een centimeter groot kan waarnemen, zelfs bij weinig licht of regen. Volgens Autel is dit de eerste drone in zijn soort met dit systeem.

Een andere noviteit betreft de toevoeging van mesh-netwerktechnologie, door Autel A-Mesh 1.0 gedoopt. Hierdoor kan de drone communiceren met andere drones in de buurt en kunnen de drones gegevens blijven doorgeven als één van de toestellen onverwachts uitvalt. Dit opent de mogelijkheid dat één piloot een vloot drones bestuurt, ook buiten het zicht (BVLOS).

Het is dankzij de mesh-netwerktechnologie ook mogelijk om de dekking in een gebied te verbeteren door communicatieknooppunten op heuvels of andere hoger gelegen locaties te plaatsen. Daarnaast is er de mogelijkheid van 4G LTE-integratie.

Besturing en beveiliging

Voor de besturing van de drone heeft Autel de volledig nieuwe Enterprise App ontwikkeld. Deze biedt 2D en 3D mapping, waypoint missies, spiralende search-and-rescue missions en meer. Deze functies kunnen worden benaderd via de Autel Smart Controller V3 met een 2000-nit 7.9” scherm en tot 4,5 uur gebruikstijd op een acculading.

Dankzij de inzet van AI-herkenningstechnologie is de drone verder in staat om objecten te herkennen en te volgen. De EVO Max 4T kan automatisch verschillende soorten doelen identificeren en vergrendelen, zoals warmtebronnen, bewegende mensen of voertuigen. Dit ter ondersteuning van search and rescue-missies of politietaken.

Autel benadrukt dat er 256 bit AES-encryptie wordt toegepast voor de gegevensoverdracht. Om een ongestoorde werking te garanderen bevat de EVO Max 4T ook nieuwe besturingsmodules en algoritmen die speciaal zijn ontworpen om RFI-, EMI- en GPS-verstoring tegen te gaan (‘anti jam’). Het return to home-systeem is bovendien niet afhankelijk van GPS.

Prijs en beschikbaarheid

Alhoewel Autel nog geen adviesverkoopprijs heeft aangekondigd, gaat het toestel volgens een ingewijde zo’n 9.000 dollar kosten, een stuk voordeliger dan de DJI M30T, die tegen de 15.000 dollar kost. Het is nog niet bekend wanneer de drone op de markt verschijnt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier