Incident

Britse dronepiloot bekent schuld aan in gevaar brengen historisch vliegtuig

Een 49-jarige man uit Groot-Brittannië heeft bekend dat hij met zijn drone een historisch vliegtuig in gevaar heeft gebracht. Dat gebeurde in juli 2022, tijdens een door de Royal Air Force uitgevoerde Battle of Britain-herdenkingsvlucht met een historisch vliegtuig van het type Hurricane. De man werd opgespoord door de politie van Derbyshire. Uit nadere analyse bleek dat zijn drone gevaarlijk dicht bij de Hurricane was gekomen.

Gevaarlijk dichtbij

De herdenkingsvlucht werd uitgevoerd met een Hurricane LF363. Dit toestel werd ingezet tijdens de Slag om Engeland, die plaatsvond in 1940. Ter herdenking van deze luchtoorlog organiseerde de RAF op zaterdag 9 juli 2022 een flypast tijdens het Buxton Carnival in Peak District, die door zo’n 20.000 toeschouwers werd gadegeslagen.

Ten behoeve van de veiligheid was er een tijdelijke no-flyzone ingesteld boven Buxton. Desondanks liet de 49-jarige Mark Bagguley uit de nabijgelegen plaats Fairfield zijn drone opstijgen. Uit beelden die gemaakt werden van de laag overvliegende Hurricane bleek later dat zijn drone gevaarlijk dicht bij het historische vliegtuig was gekomen.

Mogelijk dankzij de inzet van een dronedetector kon de locatie van de dronepiloot worden achterhaald en werd hij aangehouden. Inmiddels heeft de man schuld bekend aan het vliegen in een no-flyzone en het buiten het zicht laten vliegen van zijn drone. Op 9 februari zal een rechter het vonnis bekend maken en de strafeis uitspreken.

Waarschuwingen

Zowel de Britse luchtvaartautoriteit UK CAA als de politie grijpen het incident aan om mensen te waarschuwen veilig te vliegen met hun drones.

Matt Moore, Flight Safety Manager voor het Derbyshire Constabulary droneteam: “De manier waarop de piloot met zijn drone vloog, was onveilig, illegaal en volstrekt onaanvaardbaar. Iedereen die een drone gebruikt, moet zich aan de regels houden om veilig te kunnen vliegen. Als drone-eenheid van de politie kennen we de voordelen die drones kunnen opleveren voor de samenleving, maar mensen die op deze manier een drone gebruiken, bedreigen niet alleen de veiligheid van vliegtuigen en het publiek, ze brengen ook schade toe aan het toekomstige gebruik van drones. Dit is niet alleen voor de veiligheid van jezelf, maar ook voor anderen in de buurt.”

Jonathan Nicholson, adjunct-directeur bij de Britse burgerluchtvaartautoriteit: “Het is totaal onaanvaardbaar om met een drone te vliegen en een vliegtuig op deze manier in gevaar te brengen. Hoewel vliegen met een drone erg leuk kan zijn, brengt het ook aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee. Mensen moeten het luchtruim controleren voordat ze met hun drone vliegen en alleen vliegen waar het veilig en legaal is om dat te doen.”

Regels

Net als in de EU moeten Britse dronepiloten zich registreren en in veel gevallen een kennistest afleggen voordat ze mogen vliegen. Verder moet men de minimale wettelijke afstanden ten opzichte van mensen op de grond respecteren en mag de drone niet buiten het zicht vliegen. In permanente en tijdelijke no-flyzones moeten drones aan de grond blijven staan.

(Bron: Derbyshire Police)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier