Opmerkelijk

Drone met Apple Watch lokaliseert geluid van pistoolschoten

Een drone met daarop een Apple Watch Ultra kan gebruikt worden als sensor om het geluid van pistool- en geweerschoten te lokaliseren en identificeren. Dat meldt een Noors bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van software waarmee mobiele telefoons van omstanders ingezet kunnen worden als gedistribueerd detetectiesysteem voor schietgeluiden.

Gunshot Detection

Op LinkedIn deelde Marius Marents, Chief Commercial Officer bij Triangula, een foto van een Apple Watch Ultra op een DJI Mavic Air, met daarbij de opmerking: “We kunnen de Apple Watch gebruiken als sensor in ons Gunshot Detection System. Vandaag hebben we een Apple Watch Ultra op een drone gemonteerd. Dit is zo gaaf!”

Triangula ontwikkelt een app waarmee het geluid van pistoolschoten opgemerkt kan worden door middel van mobiele telefoons van mensen in de omgeving. Dankzij AI wordt het geluid van pistoolschoten direct herkend en het is zelfs mogelijk om te bepalen om wat voor soort pistool of geweer het gaat. Ook kan door middel van triangulatie ongeveer de lokatie van de schoten worden bepaald. Dan moeten er wel meerdere telefoons in de buurt zijn. De app draait op de achtergrond en is beschikbaar voor iOS en Android.

Vliegende sensor

Maar de app is niet beperkt tot smartphones. Ook smartwatches kunnen ingezet worden als sensor voor de app. En het is zelfs mogelijk om een smartwatch door middel van een drone als vliegende sensor in te zetten, blijkt uit de test met een Apple Watch Ultra op een DJI Mavic Air drone. Weliswaar maken de propellers een hoop herrie, maar de software let alleen op de specifieke geluidssignatuur van schoten.

“Het gebruik van de Apple Watch Ultra voor dit doel is interessant vanwege de lange accuduur, tot 36 uur duren bij normaal gebruik en tot 60 uur in de energiebesparende modus, en de indrukwekkende array met drie microfoons, die is ontworpen om zijn omgeving beter te kunnen horen. Deze toepassing van technologie is een mooi voorbeeld van Convergent Innovation, waarbij het combineren van verschillende technologieën zoals een drone, een app en een draagbaar apparaat kan leiden tot praktische disruptieve innovaties”, schrijft securityexpert Tiago M. Lança.

Sensorsystemen

Onduidelijk is of Triangula concrete plannen heeft om dronegebaseerde sensorsystemen te ontwikkelen ter ondersteuning van hun software. Wel biedt het bedrijf diverse sensorsystemen aan om gebieden permanent of tijdelijk te monitoren op schietgeluid. Het is niet ondenkbaar dat een drone met een lange vliegduur in combinatie met meerdere microfoons geschikt is als tijdelijk sensorplatform voor de Triangula-cloudapplicatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier