Achtergrond

Steeds vaker FPV-drones met explosieven ingezet op slagveld Oekraïne

Op sociale media duiken de laatste tijd steeds vaker beelden op van FPV-drones die door Oekraïense militairen ingezet worden om het Russische leger te bestoken. In een nieuwe video toont een Oekraïense militair zelfs een hele partij racedrones waaraan granaten zijn bevestigd. Doordat de drones uiterst snel en wendbaar zijn, kunnen ze maar moeilijk onderschept worden door de tegenpartij.

FPV-kamikazedrones

FPV-drones, ook wel racedrones genoemd, worden in toenemende mate ingezet op het strijdtoneel in Oekraïne. Zo werden onlangs beelden gepubliceerd van aanvallen op loopgraven en tanks door middel van kamikazedrones op basis van first person view-technologie.

Door hun grote snelheid en wendbaarheid zijn dergelijke FPV-drones bijna onmogelijk tijdig te detecteren of onderscheppen. Ze worden op afstand bestuurd door piloten met een videobril op. Daardoor kunnen ze zeer precies op hun doel af worden gestuurd. Eerder werden beelden verspreid waarop te zien is dat een FPV-drone een huis binnenvliegt om vervolgens te exploderen.

FPV-drones hebben vanuit een militair-strategisch oogpunt als groot voordeel dat dat de benodigde onderdelen goedkoop en volop te verkrijgen zijn. En omdat ze volledig handmatig worden bestuurd, kunnen ze niet verstoord worden door GPS-jammers van de vijand. Het nadeel is dat de besturing veel meer training vergt dan bij drones met GPS. Verder is de vliegtijd beperkt, waardoor ze alleen op korte afstanden ingezet kunnen worden.

Grote partij

In een nieuwe video is te zien hoe een grote partij FPV-drones van het type iFlight Chimera7 klaar ligt om uitgerust te worden met explosieven. Daarna toont een militair een koelkast met daarin nog eens een hele lading explosieven. De granaten moeten vanwege hun chemische stabiliteit gekoeld bewaard worden.

Al sinds dag 1 van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden er door beide strijdende partijen volop gemodificeerde consumentendrones ingezet. Niet alleen om vijandelijke posities te verkennen en oorlogsmisdaden te documenteren, maar ook om explosieven af te werpen. Daarnaast zet Rusland Iraanse kamikazedrones in om grootschalige aanvallen op steden en infrastructuur uit te voeren.

(coverfoto: @hem_day)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Steeds vaker FPV-drones met explosieven ingezet op slagveld Oekraïne

  • Ik was 5 jaar geleden op de uitvinder beurs in Rotterdam toen heb ik het leger verteld dat ze beter kunnen investeren in bemande drone,s met raketten ,in plaats van tanks en helikopters omdat de toekomst wordt ze keken me aan of ze water zagen branden en zie de derde wereld landen hebben de kleine drone,s , als de Russen door hadden gestoten en voor Nederland hadden gestaan, het is net gebroken geweertje zo als mij vader altijd uit de 2 wereld, we gaan weer verder🥸

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier