Nieuws

Toverland mist in met nachtelijke dronevluchten

Attractiepark Toverland is onlangs de mist ingegaan qua droneregels door een paar nachtelijke vluchten uit te voeren, zonder de daarvoor benodigde autorisatie te hebben. Dat meldt Looopings. Voor het vliegen buiten de daglichtperiode is een speciale ontheffing vereist, en die had de drone-operator niet. Dit terwijl Toverland onlangs nog een hobby-dronepiloot op de vingers tikte die echter niets fout deed.

Nachtopnames

Het themapark maakte afgelopen jaar meermaals gebruik van een drone om ten behoeve van een aantal promovideo’s nachtelijke opnames te maken van muziekfestival Toverland Live in mei, de Halloween Nights in oktober en de opening van Winter Feelings in december.

Een woordvoerder van het park bevestigt tegenover Looopings dat er ’s nachts met een drone werd gevlogen. “De opnames zijn gemaakt door een gecertificeerde dronepiloot met de juiste dronevoorzieningen. Het betrof steeds hooguit enkele minuten. Ook waren er spotters aanwezig om de drone extra goed in de gaten te houden.”

Maar voor het vliegen buiten de daglichtperiode is een speciale ontheffing benodigd die alleen aangevraagd kan worden door operators in de Specific categorie, en daar beschikte de door Toverland ingeschakelde drone-operator op het moment van de opnames volgens Looopings niet over.

Op de vingers getikt

De misser is opmerkelijk gezien een eerder akkefietje waarbij een hobbymatige dronepiloot door Toverland op de vingers werd getikt omdat hij met zijn drone bij daglicht opnamen maakte van werkzaamheden in het park. Hij werd door communicatiemedewerkers gevraagd om daar geen beelden van te publiceren, in verband met geheimhouding. De dronevlieger in kwestie was zich van geen kwaad bewust en benadrukte zich aan alle regels te hebben gehouden. Toverland ligt in een militair laagvlieggebied, maar er mag tot een hoogte van 30m gevlogen worden.

Toverland is overigens niet het enige themapark dat moeite heeft met externe dronevliegers. Bij de Efteling bijvoorbeeld worden regelmatig dronepiloten staande gehouden door beveiligers. Dit pretpark ligt echter voor een groot deel in de CTR Gilze Rijen, waar dronevluchten in de Open categorie helemaal niet zijn toegestaan. Dat heeft wel eens geleid tot een boete.

Op het moment van schrijven was er geen woordvoerder van Toverland beschikbaar voor een aanvullende reactie.

(coverfoto: still uit opening Winter Feelings, bron: Youtube.com/Attractiepark Toverland)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Toverland mist in met nachtelijke dronevluchten

 • Kansloos dat Nederland daar weer van moet afwijken betreft de Europese drone regelgeving.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, dat is inderdaad erg vervelend. Het schijnt dat er wel gewerkt wordt aan het opheffen van dit verbod op nachtvluchten, maar zo ver is het nog niet. Tot die tijd moet je als operator dus echt door de nodige hoepels springen om legaal buiten UDP te mogen vliegen.

   Beantwoorden
 • Het is ook een tikkeltje vreemd omdat je in het donker nou net je drone veel beter kunt zien dan overdag!
  Ik ben vast niet de enige die met name in zonnig weer even moet speuren waar mijn Mini is!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier