Video

Kijken: drone filmt geboorte van grijze walvis

Voor de kust van Zuid-Californië heeft een drone een wel heel bijzondere gebeurtenis gefilmd. Vanuit de lucht werd namelijk de geboorte van een grijze walvis vastgelegd. Mogelijk is het voor het eerst dat er videobeelden zijn gemaakt van zo’n geboorte. De unieke gebeurtenis vond plaats voor de ogen van kapitein Gary Brighouse en zijn passagiers op een boot van Capt. Dave’s  Dolphin and Whale Safari.

‘Kwestie van geluk’

Hoewel het niet ongehoord is dat grijze walvissen bevallen tijdens hun reis van hun voedselgebieden in Alaska naar de warmwaterlagunes in Mexico, wordt het zelden op camera vastgelegd. “Het ging van horror naar pure vreugde en verbazing”, zei Brighouse over het zelden geziene moment. “Het heeft me tot in mijn kern geraakt.”

Het was een ‘kwestie van geluk’ om daar op het juiste moment te zijn, zei Brighouse. Wel had hij al opgemerkt hoe vreemd het gedrag van de walvis vóór de geboorte was, aangezien het zoogdier in cirkels zwom in plaats van in een rechte lijn naar het zuiden zoals andere migrerende walvissen. Aanvankelijk dacht Brighouse dat ze een gewonde walvis hadden aangetroffen, vanwege een wolk van bloed in de zee. Maar al gauw bleek dat de kapitein en zijn passagiers getuige waren van de geboorte van een walviskalf.

Na de geboorte was er een beetje nervositeit toen het kalf iets te dicht in de buurt van de kleine opblaasbare boot kwam. Brighouse: “We hadden zoiets van: Wacht even, kom niet te dichtbij. Die moeder wil je beschermen. Je moet bedenken dat moederwalvis met haar lengte van 10m veel groter was dan de boot. Mama zwom rustig tussen haar baby en de boot door. Op een gegeven moment duwde ze de boot iets uit het water, wat wel een beetje verontrustend was.”

Primeur

Mogelijk heeft de drone voor het eerst de geboorte van een walviskalf vastgelegd. “Voor zover ik weet, heeft niemand de geboorte van een grijze walvis gefilmd of zelfs maar eerder gezien”, zegt Dave Anderson, de eigenaar van Captain Dave’s.

(bron: Orange County Register)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier