Nieuws

Politie Noord-Holland breidt droneteam verder uit

De politie in Noord-Holland gaat dit jaar nieuwe drones aanschaffen. Ook worden er meer dronepiloten opgeleid. Dat meldt de politie in een persbericht. Volgens de politie spelen drones een steeds grotere rol bij het politiewerk. Niet alleen voor het maken van beelden van een verkeersongeval of plaats delict, maar ook handhaving en het opsporen van verdachten.

Drones steeds vaker ingezet

Drones worden steeds vaker ingezet voor politietaken, zoals forensische opsporing. Voorbeelden hiervan zijn het maken van beelden vanuit de lucht van een verkeersongeval of een plaats delict. Daarnaast worden drones ingezet voor handhaving van de openbare orde, zoals bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort, Koningsdag en tijdens een demonstratie van Greenpeace in IJmuiden.

Ter ondersteuning van deze activiteiten gaat Politie Noord-Holland dit jaar meer mensen binnen de politie opleiden om met drones te kunnen werken. Daarnaast wordt het aantal drones verder uitgebreid. Hiervoor zal de politie verschillende soorten drones aanschaffen. De drones kunnen worden uitgerust met een warmtebeeldcamera of met radarapparatuur. Onduidelijk is of het gaat om toestellen van DJI, waar eerder kritiek op kwam vanuit de Tweede Kamer.

Regelgeving en privacy

De politie benadrukt dat de inzet van drones strak is geregeld omwille van de veiligheid. Met name als het gaat om de inzet van drones in het gecontroleerde luchtruim rond Schiphol. Om die reden mogen alleen piloten die door de politie zijn opgeleid vliegen, met drones die door politie zijn aangeschaft. Verder beschikt de politie over speciale ontheffingen, bijvoorbeeld voor de inzet van zwaardere toestellen boven dichtbevolkt gebied. Iets wat overigens niet altijd goed gaat.

Als de politie met een drone in een gebied vliegt, geven borden aan dat de politie op dat moment bezig is met een drone-inzet. Persoonsgegevens die niet relevant zijn zullen volgens de politie altijd onherkenbaar worden gemaakt. De camerabeelden die gemaakt worden, zijn alleen beschikbaar voor het beoogde doel en worden veilig opgeslagen en onmiddellijk verwijderd, zodra ze niet meer nodig zijn voor het onderzoek.

Opsporing

Dat een drone kan helpen bij het politiewerk staat vast. Zo werd onlangs in Hoorn een man met behulp van een drone aangehouden. De man uit Zwaag was nogal agressief en had de tv van zijn vriendin vernield. Toen hij de politie zag, ging hij ervan door. Omdat hij niet ver weg kon zijn, werd een drone ingezet. Binnen een mum van tijd was de man vanuit de lucht in een steegje gelokaliseerd. De drone bleef als een markeringspunt boven de verdachte vliegen, waardoor de man kon worden aanhouden.

(coverfoto: Politie Basisteam Venray-Gennep)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Politie Noord-Holland breidt droneteam verder uit

 • Zijn er nog vacatures open voor drone piloot bij de politie?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Bij mijn weten worden alleen agenten intern opgeleid voor die taak.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier