Onderzoek

Onderzoekers ontwikkelen drone die op schuine daken kan landen

Een team van wetenschappers verbonden aan de University of Sherbrooke in Canada hebben een drone ontwikkeld die kan landen op schuine oppervlakken, zoals daken. Daartoe werd een onderstel met speciale schokdempers ontwikkeld, om de extra kinetische energie op te vangen. In combinatie met het snel omkeren van de draairichting van de propellers zorgt dat voor een stabiele landing.

Schuine landing

De meeste multirotor drones kunnen eigenlijk alleen goed landen op vlakke oppervlakken. Onder ideale omstandigheden is dat geen probleem, maar in geval van een abrupte noodlanding in bijvoorbeeld een stedelijk gebied kan dat problematisch uitpakken. Veilig landen op een schuin aflopend dak bijvoorbeeld is er niet bij, laat staan als dat met een harde klap gebeurt.

Bij het Createk Design Lab van de University of Sherbrooke hebben ze daar iets op gevonden. Een prototype drone, gebaseerd op een DJI F450, werd uitgerust met lichtgewicht wrijvingsschokdempers. In combinatie met een snelle stuwkrachtomkering leidt dat tot de mogelijkheid om op zeer schuine oppervlakken te landen, zonder dat de drone stuitert of afschuift.

Tijdens een eerste serie testen bleek dat de experimentele drone kan landen op een oppervlak met een hellingshoek van maar liefst 60 graden. De snelheid in verticale richting bedroeg daarbij 2,75 m/s (ca. 10 km/uur): maar liefst 8x zo hard als bij een normale landing. De resultaten staan opgetekend in een studie die gepubliceerd werd in IEEE.

Toepassingen

Het onderzoeksteam hoopt dat hun technologie van pas komt bij de toepassing van drones in de stedelijke omgeving. Sommige gebruiksscenario’s zijn onder meer bewaking vanaf daken, eenvoudig opladen van drones vanaf systemen die op daken zijn geïnstalleerd, en veiligere landingen in geval van nood wanneer nauwkeurige controle over de landingssnelheid niet mogelijk is.

Helemaal uniek is het onderzoek overigens niet. Al in 2017 toonde LG een prototype van een drone met een landingsgestel voorzien van verstelbare pootjes. Ook die drone bleek prima in staat om te landen op schuine of onregelmatige oppervlakken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier