Dronepiloot staande gehouden bij vliegbasis Woensdrecht

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 7 februari een man staande gehouden die met zijn drone in de buurt van vliegbasis Woensdrecht aan het vliegen was. Op dat moment vloog er ook een Chinook-helikopter in de buurt. Zijn drone is in beslag genomen, alsook het geheugenkaartje dat in de drone zat. De Marechaussee heeft de zaak in onderzoek genomen.

Zelfde vlieghoogte

De man vloog met zijn drone in een gebied vlakbij de vliegbasis Woensdrecht. Op het moment van staandehouding vlogen de drone en de helikopter op dezelfde hoogte in dat gebied. Dit leverde volgens de Marechaussee een ‘gevaarlijke situatie’ op. De Marechaussee in Hoogerheide doet verder onderzoek naar het incident.

Het is niet toegestaan om met een drone in de buurt van militaire vliegvelden te vliegen zonder de juiste autorisatie en toestemming van de luchtverkeersleiding.

Eerder incident

Op 2 februari nam de Marechaussee ook al een sd-kaart in beslag. Een 33-jarige man vloog met zijn drone ook in het gebied in de buurt van de vliegbasis Woensdrecht. Ook hier wordt verder onderzoek gedaan naar het incident.

De CTR rond vliegbasis Woensdrecht is een nofly-zone voor dronevliegers in de Open categorie. Bron: Aeret

(bron: Koninklijke Marechaussee)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Dronepiloot staande gehouden bij vliegbasis Woensdrecht

  • 10 februari 2023 om 15:33
   Permalink

   De mensen verzieken het voor de goeden die zich wel aan de regels houden flinke hoge boete voor die klant

   Beantwoorden
 • 10 februari 2023 om 12:22
  Permalink

  Dit soort mensen verpest het voor alle particulieren. Een spotje op tv zou bewustwording moeten vergroten.

  Beantwoorden
 • 10 februari 2023 om 17:49
  Permalink

  Jammer dat er toch drone vliegers zijn die niet op de hoogte zijn wat wel mag en niet mag of zich er niets van aantrekken. Hierdoor komt de drone vliegerij in een verkeerd daglicht te staan en dat gaat ten koste van degene die zich wel aan de regels houden.

  Beantwoorden
 • 10 februari 2023 om 19:45
  Permalink

  Hoe meer je zo’n “overtreding” in negatief daglicht stelt, hoe meer het drone-vliegers op zich verkeerd beinvloed. Een drone van 249g tegenover een helicopter, dat is toch geen partij? Wat denk je dat een gemiddelde niet nadenkende arend weegt? Maar daar wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven!

  Beantwoorden
 • 11 februari 2023 om 14:56
  Permalink

  Als je alle testen haalt die vereist zijn om met een drone in NL te mogen vliegen moet je voor de categorie A2 ook nog een verklaring afgeven van het hebben van praktijkervaring.
  Zelf geef ik vlieginstructie aan mensen die een drone hebben aangeschaft en die vaak ook zo’n A2 bewijs hebben gehaald maar in heel veel gevallen (!) nog bij lange na niet beschikken over de skills om een drone onder moeilijke en ter voorkomen van een botsing gevaarlijke omstandigheden op de juiste wijze te besturen.
  Zou het niet juister zijn dat de overheid net als bij het besturen van een auto de eis zou stellen dat elke nieuwe drone-piloot ook over een vliegbewijs moet beschikken dat kan worden ingenomen bij misdraging?

  Beantwoorden
 • 21 februari 2023 om 14:25
  Permalink

  Wij vliegen met regelmaat het is van de zotte als wij vanuit een vliegtuig een drone zien.
  Ik moet er Niet aan denken om een drone te zien bij een start- of landingsbaan
  Waar blijft de verantwoordelijkheidsgevoel van sommige idiote drone bezitters ze verdienen gewoon een fikse straf en NOOIT meer vliegen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier