Nieuws

DJI breidt functionaliteit Mini 3-serie verder uit met SDK

Dronefabrikant DJI stelt binnenkort een Software Development Kit (SDK) beschikbaar voor de Mini 3 en Mini 3 Pro. Dat is goed nieuws voor gevorderde gebruikers van dit type drone, want het betekent dat apps als Litchi en DroneLink ook geschikt gemaakt kunnen worden voor deze populaire minidrone. Gebruikers van een Mavic 3 moeten het voorlopig echter zonder deze ondersteuning stellen.

Externe ontwikkelaars

Een SDK stelt externe softwareontwikkelaars in staat om hun apps geschikt te maken voor een specifiek type drone. Een SDK bevat routines en softwarefuncties om de verschillende sensoren en de flight computer te kunnen uitlezen en aan te sturen. Op die manier is het mogelijk om de besturingsapps van DJI (zoals DJI Fly) te omzeilen en met alternatieven te komen, die bovendien extra functionaliteiten kunnen bieden zoals waypoint missies, fpv-view of tracking.

Bekende third-party apps voor DJI-drones zijn Litchi, Maven en DroneLink. Al deze apps zijn voor hun werking afhankelijk van de beschikbaarheid van een SDK. Ook apps die de aansturing van je drone automatiseren om bijvoorbeeld mappingvluchten ten behoeve van orthofoto’s te maken, zoals DroneDeploy, werken alleen met een drone samen als daar een SDK voor beschikbaar is.

Het is daarom goed nieuws dat DJI binnenkort met een SDK voor de Mini 3 en Mini 3 Pro komt. Deze komt volgens DJI ergens vroeg in het tweede kwartaal van 2023 beschikbaar, waarschijnlijk april. De kans is groot dat appontwikkelaars in de zomer met updates van hun apps komen met daarin ondersteuning voor de Mini 3 en Mini 3 Pro.

Geen Mavic 3-support

Helaas heeft DJI nog geen concrete plannen om een SDK uit te brengen voor de drones uit de Mavic 3-serie. Gebruikers van een DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Cine en DJI Mavic 3 Classic kunnen zaken als geavanceerde waypointmissies en mappingmissies dus voorlopig op hun buik schrijven. Mogelijk is dit een bewuste strategie, om professionele gebruikers richting het (duurdere) Mavic 3 Enterprise-platform te pushen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier