Achtergrond

Coverdrone: ‘pilot error’ ook in 2022 vaakst genoemd in claims

Verzekeraar Coverdrone heeft een top-10 lijst opgesteld van redenen voor verzekeringsclaims in 2022. Wat blijkt: ‘pilot error’, oftewel een menselijke stuurfout, staat net als het jaar ervoor met stip bovenaan. In bijna 50% van de ingediende claims werd pilot error opgevoerd. Relatief gezien is er sprake van een opmerkelijke stijging ten opzichte van 2021: toen werd pilot error in 33% van de gevallen genoemd.

Top 10 claims

Het opstellen van een lijst met redenen voor claims is inmiddels traditie geworden bij het Britse verzekeringsbedrijf. Door de jaren heen ontstaat er zodoende een goed beeld van het onheil dat dronepiloten zoal treft, zoals een crash, fly-away, signaalverlies, accufalen, vogelaanvaring of diefstal van apparatuur.

Net als vorig jaar voert ‘pilot error’ (menselijke fout) de lijst aan. Maar daarna zijn er toch wat verschillen te zien in de volgorde. Zo kwamen fly-aways in 2022 relatief minder vaak voor dan in 2021. Stroomverlies en vogelaanvaring werden juist vaker genoemd als oorzaak van problemen. In ruim 98% van de gevallen werd de schade vergoed, zegt Coverdrone.

Top 10 van 2022:

1. Pilot error
2. Uitval van dataverbinding
3. Onopzettelijke schade
4. Mechanisch probleem
5. Vogelaanvaring
6. Stroomuitval
7. Verlies van spullen
8. Fly-away
9. Weersomstandigheden
10. Diefstal uit een voertuig

Tips en adviezen

In een uitgebreide blogpost geeft Coverdrone meer toelichting bij de lijst met meest voorkomende claims, inclusief tips en adviezen om problemen te voorkomen.

(coverfoto: DJI forum)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier