AchtergrondNieuws

Tesla verbiedt dronevluchten boven Giga Berlin – maar heeft het bedrijf daar iets over te zeggen?

Tesla heeft een verbod ingesteld op het maken van dronevluchten boven de Gigafactory Berlin-Brandenburg, de eerste productielocatie van Tesla in Europa. Dat melden lokale dronepiloten op Twitter. Het gerucht gaat dat Tesla het verbod heeft ingesteld nadat het bedrijf op de vingers is getikt wegens illegale bouwactiviteiten, die mogelijk te zien waren op dronebeelden. Maar wat heeft Tesla überhaupt te zeggen over het vliegen met drones boven de fabriek?

Droneverbod

“#Tesla heeft dronevluchten boven #GigaBerlin verboden! @Tesla heeft ons laten weten dat de overvluchten nu verboden zijn. Ze zouden in de toekomst nog maar één keer per kwartaal mogen worden toegestaan. Zou de beslissing genomen zijn door een enkele manager ter plaatse of zou @ElonMusk het droneverbod hebben ingesteld…??”, schrijven dronevliegers Robert & Andreas – zichzelf The Wolfpack Berlin noemend – op Twitter.

Robert en Andreas zetten sinds de aanleg van de fabriek drie jaar geleden begon regelmatig video’s over de bouwactiviteiten op YouTube. Er is nog altijd genoeg te filmen: zo wordt er momenteel gewerkt aan de aanleg van een station voor shuttletreinen, een nieuw logistiek centrum en een zonnedak.

Maar sinds afgelopen weekend zijn drones niet meer welkom boven de fabriek. Volgens Robert en Andreas is het jammer dat het nu niet meer mogelijk is om de verdere uitbreiding van de fabriek, waar naast auto’s ook accupakketten worden geproduceerd, vanuit de lucht te documenteren.

“Onze enige optie is om de bouw te filmen van buiten de grenzen van het fabrieksterrein. Maar zo’n kijkje vanuit de verte is echter niet wat ons project definieert. Het voldoet niet aan onze eigen creatieve maatstaven en het doet jullie kijkers ook geen recht. We zullen dit weekend geen video uploaden. Eerst moeten we nadenken over hoe om te gaan met het droneverbod”, schrijft het duo in een andere tweet.

Illegale bouwactiviteiten

Mogelijk heeft Tesla de maatregel genomen nadat het bedrijf de aanleg van een zonnedak boven een parkeerterrein moest staken van lokale autoriteiten. Op openbaar gepubliceerde dronebeelden zou te zien zijn geweest dat het bedrijf illegale bouwactiviteiten uitvoerde, namelijk de aanleg van betonnen steunpilaren. Dit zou mogelijk van invloed zijn op het grondwater. Tesla moest om die reden een vergunning hebben, maar had die niet. Musk zelf reageerde op Twitter verbolgen op de bouwstop.

Volgens Tesla zijn dronevluchten boven de fabriek vanaf nu ieder kwartaal toegestaan, maar het bedrijf doet niet uit de doeken hoe toestemmingen verkregen kunnen worden.

Juridische basis

De vraag rijst echter welke juridische basis Tesla heeft om dronevluchten boven Giga Berlin aan banden te leggen, of juist toe te staan. Een grondeigenaar heeft volgens de Europese regelgeving voor drones immers geen zeggenschap over het luchtruim. In principe kan een persoon of bedrijf niet zomaar een verbod instellen op het overvliegen door drones, of andersom, permissie geven voor dronevluchten in een no-flyzone.

Feit is dat het luchtruim boven Giga Berlin volgens de Europese regelgeving voor drones sowieso is gesloten voor dronevliegers in de Open categorie, aangezien het om een industriegebied gaat. Als zodanig is de locatie in Duitsland permanent als no-flyzone aangemerkt. Het is niet aan Tesla zelf om daar (tijdelijk) van af te wijken. Kortom: de fabriek mag sowieso niet overvlogen worden door dronevliegers in de Open categorie, óók niet met toestemming van Tesla.

CTR

Het feit dat de Gigafactory net binnen de CTR van Berlin-Brandenburg Airport ligt maakt overigens niet zoveel uit, aangezien dronevluchten in Duitse CTRs tot 50m hoog zijn toegestaan zonder verdere toestemming van de luchtverkeersleiding.

Giga Berlin is sowieso een no-flyzone voor drones in de Open categorie (blauwe markering). Bron: Droniq

(coverfoto: Michael Wolf, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier