Nieuws

Boetes tot 8.000 euro opgelegd voor dronevluchten boven Tomorrowland

In totaal 7 dronepiloten hebben boetes tot 8.000 euro opgelegd gekregen voor het maken van dronevluchten boven muziekfestival Tomorrowland, afgelopen zomer. Ook hebben ze hun drones moeten inleveren. Dat meldt PolitieZone Rupel (PZR) op zijn website. Ten behoeve van de veiligheid van de bezoekers was er een tijdelijke no-flyzone voor drones en bemand luchtverkeer ingesteld.

Geen onnodige risico’s

Tomorrowland 2022 vond plaats gedurende 3 weekenden in de tweede helft van de maand juli. In die periode gold er een totaalverbod op het maken van ongeautoriseerde dronevluchten, met het oog op de veiligheid van de bezoekers. Daartoe werd een tijdelijke no-flyzone ingesteld. De politiediensten werkzaam op het festival hebben naar eigen zeggen streng toegezien op de naleving van de voorwaarden.

“Dat was ook nodig. We willen de Europese droneregels handhaven om bij te dragen tot een veilig festival. Er zijn immers regels voor drones, dronevluchten en -piloten naargelang hun categorie. Denk maar aan de maximumhoogte, het vliegen binnen zichtbereik, registratievoorwaarden, een gepaste aansprakelijkheidsverzekering, maar bovenal het respecteren van de geozone zelf”, zegt commissaris Nick Noël van PZR.

Inbeslagname en hoge boetes

Tijdens het festival werden 7 dronepiloten staande gehouden die zich niet aan de regels hielden, zegt Noël. “Afgelopen editie hebben we zeven drones in beslag genomen waarvan de piloten verschillende basisregels hadden geschonden. We willen absoluut vermijden dat een drone terechtkomt in de mensenmassa.”

Het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV) neemt dergelijke inbreuken zeer ernstig. Na de gerechtelijke inbeslagname van de betrokken drones (vijf DJI Mini’s en een DJI FPV) door het openbaar ministerie werden boetes opgelegd tot €8.000 per dronepiloot.

Voorbode van Tomorrowland 2023

De PZR, het openbaar ministerie en DGLV zullen tijdens de volgende editie van Tomorrowland in de zomer van 2023 opnieuw actief controleren op de veiligheid van het luchtruim boven het festival.

“Het blijft nodig om te wijzen op de risico’s van bepaalde vluchten of op de noodzaak van een verplichte toelating vanwege DGLV voor bepaalde luchtvaartactiviteiten. Een drone mag namelijk in regel niet vliegen in de tijdelijke geozone en zowel bemande als onbemande luchtvaart moet steeds op veilige afstand blijven van een mensenmassa. Vergeet ook de veiligheid van onze hulpdiensten niet”, besluit commissaris Noël van PZR.

Wel drones voor aftermovie

Overigens vlogen er tijdens het festival ook enkele drones legaal in de lucht. Het ging om kleine FPV-drones en een cinemadrone van filmcollectief Dutch Drone Gods, ten behoeve van de aftermovie van het festival. Het was voor het eerst dat alle luchtbeelden met drones werden opgenomen, in plaats van met helikopters.

(coverfoto: PolitieZone Rupel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier