Pro

Nederland telt nu 198 drone-operators met Specific-vergunning

Er zijn in Nederland momenteel 198 drone-operators actief met een autorisatie om te kunnen opereren in de Specific categorie. Dat blijkt uit een overzicht dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onlangs heeft gepubliceerd. Van hen mag het gros in militair en civiel gecontroleerd luchtruim (CTR) vliegen. Ongeveer een derde mag ook ’s nachts dronevluchten uitvoeren.

198 operators

Het Overzicht UAS operators zoals gepubliceerd op de website van de ILT toont een tabel met daarin een lijst van afgegeven (en doorgehaalde) operationele autorisaties. Aan de hand van de tabel kunnen handhavers en potentiële klanten van operators nagaan of een partij die dronediensten aanbiedt wel bevoegd is om een bepaald type dronevluchten uit te voeren, zoals vluchten in militair of civiel gecontroleerd luchtruim.

Uit de meest recente versie van het overzicht, gepubliceerd op 13 februari, blijkt dat Nederland inmiddels 198 operators telt die in het bezit zijn van een exploitatievergunning. De lijst telt weliswaar 199 vergunningnummers, maar daarvan is er 1 doorgehaald.

Ten opzichte van juli 2022 is het aantal drone-operators in de Specific categorie met slechts 41 toegenomen. Ten tijde van dat overzicht waren er namelijk 157 exploitatievergunningen verstrekt. Onduidelijk is waarom er zo weinig operators bij zijn gekomen: misschien kan dit verklaard worden door de complexiteit van zo’n aanvraag, maar ongetwijfeld spelen ook de lange doorlooptijden die gepaard gaan met de afgifte van een autorisatie een rol.

Privileges

Het gros van de operators blijkt te mogen vliegen in militaire en civiele CTRs: respectievelijk 166 en 158 om precies te zijn. Dronevluchten buiten het zicht van de piloot, maar binnen het zicht van een waarnemer (EVLOS), mogen door 83 operators worden uitgevoerd. Volledig buiten het zicht vliegen (BVLOS), dat mogen maar 5 operators. In totaal 62 operators mogen nachtvluchten (buiten UDP) uitvoeren.

Helaas blijkt uit het overzicht niet waarvoor operators hun drones inzetten. In het tijdperk van de ROC-vergunningen werd dat nog wel geregistreerd. Waarschijnlijk voert mediaproductie (dronefotografie en video) nog altijd de boventoon, alhoewel inspectiewerk snel groeit als toepassingsgebied.

Dronewatch

Dronewatch verkreeg in december 2021 als 39e operator een exploitatievergunning voor de Specific categorie, inclusief bevoegdheden voor militair&civiel gecontroleerd luchtruim en nachtvliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier