Nieuws

Dronetaxi van EHang maakt eerste bemande rondvlucht in Japan

Afgelopen week heeft een EH216 tweepersoons luchttaxi van EHang voor het eerst in Japan een automatisch uitgevoerde rondvlucht gemaakt met passagiers aan boord. Daartoe was toestemming gegeven door het Japanse ministerie van Infrastructuur en Transport. De testvlucht maakt onderdeel uit van een programma om transport naar afgelegen eilanden te verbeteren en oplossingen te introduceren voor de congestie in het dichtbevolkte land.

Zonder piloot

De proefvlucht met passagiers aan boord vond plaats in de ochtend van 17 februari, nabij de kuststad Oita, in het zuiden van Japan. Gedurende 3 minuten en 31 seconden ging de EH216 met twee inzittenden de lucht in. Daarbij werd een afstand van 400 meter afgelegd. Het toestel bereikte een maximale hoogte van 30 meter boven de grond. Een bijzonder gegeven is dat de vlucht geheel automatisch werd uitgevoerd, dus zonder een menselijke piloot aan boord.

Het initiatief voor de testvlucht werd genomen door Mask, een bedrijf dat in 2017 werd opgericht met als doel om goederentransport en personenmobiliteit door middel van drones mogelijk te maken. Het achterliggende idee is dat drones en luchttaxi’s kunnen zorgen voor een verbeterde doorstroming in drukke gebieden en kunnen helpen om afgelegen eilanden beter te ontsluiten.

“Fijn gevoel”

Mask-directeur Koji Kirino zat samen met een vertegenwoordiger van EHang aan boord van de EH216 tijdens de proefvlucht. “Eenmaal in de lucht, voelde ik een lichte trilling, maar het was een fijn gevoel om zo te vliegen. Het was een groot succes.”

Sato Kiichiro, burgemeester van Oita, woonde het evenement bij en hield een toespraak. “Afgelopen juli voltooide de EH216 de eerste point-to-point proefvlucht van Japan in Oita. Vandaag neemt EHang de uitdaging aan om daadwerkelijk passagiers te vervoeren, en ik ben erg blij om hier getuige van te zijn. Ik hoop dat deze test zal leiden tot een stroomversnelling voor autonome luchtvaartuigen in de richting van praktische use-cases, zodat deze kansrijke industrie daadwerkelijk tot wasdom kan komen.”

EH216 AAV

De EH216 Advanced Aerial Vehicle (AAV) van het Chinese bedrijf EHang is een elektrisch aangedreven luchtvaartuig met de mogelijkheid om verticaal op te stijgen en te landen (eVTOL). Het toestel meet 5,6 meter in diameter en heeft een hoogte van 1,7 meter. Het bereik is ca. 35 km. De kruissnelheid ligt op ongeveer 100 km/uur. Het toestel kan maximaal 21 minuten vliegen op een acculading.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier