Video

Kijken: DJI viert 16-jarig bestaan met droneshow boven hoofdkantoor

Dronemaker DJI bestond onlangs 16 jaar. Dat vierde het bedrijf met een grote drone-lichtshow boven het nieuwe hoofdkantoor in de Chinese provincie Shenzhen, ook wel bekend als DJI Sky City. Als sluitstuk vormden honderden lichtgevende drones het logo van DJI in de lucht. DJI maakt overigens zelf geen drones ten behoeve van lichtshows: onbekend is welk type drone werd ingezet voor dit optreden.

Opgericht in 2006

DJI werd in 2006 opgericht door Frank Wang, die op dat moment nog studeerde aan de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). Aanvankelijk ontwikkelde hij flight controllers voor drones, die hij verkocht aan universiteiten en elektronicabedrijven. Later begon hij zich toe te leggen op de fabricage van ‘ready to fly’ drones, waaronder de populaire Phantom, Inspire en Mavic. Tegenwoordig produceert DJI niet alleen drones, maar ook camera’s, action cams, stabilizers en accessoires.

DJI was in 2021 goed voor een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 76% voor wat betreft de verkoop van drones aan consumenten. De drone- en cameratechnologie van het bedrijf wordt veel gebruikt in de muziek-, televisie- en filmindustrie. Daarnaast zijn de drones populair bij overheidsinstanties, brandweer en politie. Drones van DJI worden in toenemende mate gebruikt voor militaire doeleinden, waaronder de oorlog in Oekraïne.

In de loop der jaren is DJI veelvuldig onder vuur komen te liggen van Westerse veiligheidsdiensten, die DJI ervan beschuldigen nauwe banden te onderhouden met de Chinese overheid. Via apps en clouddiensten van DJI zou er mogelijk zelfs gespioneerd kunnen worden. Desondanks wordt DJI-apparatuur nog altijd veelvuldig ingezet door professionele gebruikers en overheden.

Sky City

Momenteel telt DJI zo’n 14.000 medewerkers. In 2022 nam DJI een nieuw hoofdkantoor in gebruik, Sky City genaamd. Het gebouw bestaat uit twee torens van 40 en 44 verdiepingen en biedt ruimte aan alle medewerkers van DJI, die eerder verspreid over de regio werkten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier