ProProductnieuws

Delair heeft primeur met eerste C6-gecertificeerde drone voor BVLOS-vluchten

Delair, een Franse fabrikant van drones en sensoren, heeft als eerste een Europese C6-certificering weten te verkrijgen voor een onbemand luchtvaartuig. Het gaat om de UX11 fixed-wing drone. Dankzij het C6-label kan de drone in principe gebruikt worden voor BVLOS-vluchten in de Specific categorie, zonder dat de operator eerst zelf een risico-analyse hoeft uit te voeren. Er zit 1 addertje onder het gras: het bijbehorende standaardscenario kan nog niet gedeclareerd worden.

Klaar voor STS-02

Delair richt zich op de productie van drones waarmee langere afstanden afgelegd kunnen worden, bijvoorbeeld ten behoeve van inspecties. 10 jaar geleden al kreeg Delair het voor elkaar om een luchtwaardigheidsbewijs te verkrijgen voor de vorige generatie UX11. Daarmee mochten vervolgens in Frankrijk dronevluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS) gemaakt worden, in civiel luchtruim.

Met de nieuwe C6-certificering volgens de richtlijnen van EASA is de huidige generatie UX11 als eerste drone geschikt om toegepast te worden conform de voorschriften van het Europese standaardscenario 02 (STS-02), voor vluchten buiten het zicht van de piloot. Dat wil zeggen dat een operator in principe een exploitatievergunning voor BVLOS-vluchten kan aanvragen zonder eerst zelf een risico-analyse te moeten opstellen: het declareren van het STS volstaat. Het is aan de operator om zich te houden aan de procedures in het STS. Dat scheelt veel tijd en kosten in het voortraject.

Er zitten wel een paar beperkingen aan STS-02. Zo mag de drone gedurende de vlucht maximaal 2 km van de piloot verwijderd zijn. Verder dan 1 km moet er gebruikt gemaakt worden van observers (eigenlijk kun je daarom beter spreken van EVLOS). Verder mogen er geen niet-betrokken personen worden overvlogen. Dat betekent dat STS-02 eigenlijk alleen nuttig is voor vluchten boven landelijk gebied, of waarbij het gehele grondoppervlak onder controle staat van de operator.

UX11

De UX11 weegt 1,4 kg en kan in een rugzak worden vervoerd. Het toestel wordt met de hand gelanceerd en kan bijna overal landen dankzij de gepatenteerde BTOL-technologie (Bird Like Take-Off and Landing). De drone heeft wereldwijd al enkele honderdduizenden BVLOS-kilometers gemaakt.

Het C6-label staat onder meer voor een verbeterd uithoudingsvermogen. De maximale vliegtijd van 80 minuten, waardoor missies met een groter bereik mogelijk zijn. Huidige klanten van Delair hebben de mogelijkheid om hun UX11 te upgraden via een retrofit om de nieuwe vereisten aan te passen en het C6-label aan te brengen.

“Met deze C6-markering behoort Delair tot de toonaangevende BVLOS-dronefabrikanten in Europa. Met deze markering kunnen we de hele Europese markt aanspreken. Als het gaat om de inspectie van elektriciteitsleidingen bijvoorbeeld heeft onze oplossing zich al 10 jaar bewezen, zowel wat betreft het verzamelen als het verwerken van de gegevens. Drones zijn veel zuiniger in energieverbruik en CO2-uitstoot dan traditionele middelen zoals helikopters. We zijn er trots op dat we onze klanten en hun operators een betrouwbare, robuuste drone kunnen bieden die vanaf nu is aangepast aan de nieuwste Europese regelgeving”, verklaart Bastien Mancini, CEO van Delair.

Addertje onder het gras

Er zit echter een addertje onder het gras. Het is namelijk nog niet mogelijk om Europese standaardscenario’s te declareren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat lidstaten op 2 december 2021 aanvragen voor exploitatievergunningen op basis van Europese standaardscenario’s in behandeling konden gaan nemen. Die datum werd met twee jaar uitgesteld, naar 3 december 2023. Het is echter maar zeer de vraag of die nieuwe datum gehaald wordt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier