OnderzoekOpmerkelijk

Wetenschappers creëren drones uit restanten van dode vogels

Een groep wetenschappers verbonden aan de New Mexico Tech Universiteit in de VS is erin geslaagd om twee drones te bouwen die voor een deel bestaan uit restanten van dode vogels. Het idee is dat de drones dankzij hun natuurlijke camouflage zeer geschikt zijn om vogelzwermen van dichtbij te bestuderen of wildlife te monitoren. Ook wordt er gedacht aan militaire toepassingen. Maar echt goed vliegen doen de klapwiekdrones nog niet.

Tweede leven als drone

Het team, dat eind januari hun werk presenteerde op het SciTech Forum van het American Institute of Aeronautics and Astronautics, ontwierp een tweetal drones op basis van vogelrestanten en mechanische onderdelen. De eerste drone bestaat uit een echte fazantenkop plus veren in combinatie met kunstmatige vleugels. De tweede drone is gebaseerd op een frame met daaraan echte duivenvleugels.

Door opgezette vogeldelen te combineren met kunstmatig fladderende klapwiekmechanismes hoopt het team om het algemene uiterlijk en de bewegingen van levende vogels beter na te bootsen. “In plaats van kunstmatige materialen te gebruiken voor het bouwen van levensechte drones, kiezen wij ervoor om dode vogels te gebruiken en ze een tweede leven als drone te geven,” motiveert hoofdonderzoeker Mostafa Hassanalian van New Mexico Tech het onderzoek.

Eerste vliegproeven

Door middel van aerodynamische computersimulaties kon het team de juiste slagkarakteristieken bepalen voor een specifieke set vleugels. Dit maakte de implementatie van slagmechanismen en het in de praktijk testen van de aerodynamica van de slagvleugeldrone mogelijk.

Inmiddels heeft het team een eerste serie vliegproeven gedaan met de twee vogeldrones. De drones vliegen weliswaar nog niet heel erg efficiënt, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo zouden de rechte tandwielen in het huidige ontwerp kunnen worden vervangen door schuine tandwielen, zodat de drones minder geluid maken en langer meegaan.

Buigbare gewrichten zouden helpen om de vleugels tijdens de vlucht flexibeler te maken. Door verschillende vluchtprofielen te ontwikkelen zouden de drones eenvoudiger ingezet kunnen worden en bovendien meer natuurlijke vluchten kunnen maken. Een laatste verbetering zou zijn om poten toe te voegen, zodat de drone op een tak kan rusten zonder veel stroom te gebruiken.

Toepassingen

Als mogelijke toepassingen voor de vogeldrones wordt het monitoren van wildlife en het van dichtbij bestuderen van vogelzwermen genoemd. Ook zouden de onopvallende drones mogelijk door militairen gebruikt kunnen worden om te spioneren.

Overigens zijn drones die vliegen als een vogel bepaald niet nieuw. Zo werd de in Nederland ontwikkelde Robird onder meer toegepast om grenscontroles uit te voeren. Ook zijn de vogeldrones ingezet om vogels te verjagen bij vliegvelden. De Robird bevat echter geen onderdelen van organische oorsprong.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier