Pro

Port of Antwerp-Bruges neemt netwerk van automatische droneboxen in gebruik

Port of Antwerp-Bruges en partners Dronematrix, Skeydrone en Proximus hebben groen licht gekregen om het D-Hive drone-in-a-box-netwerk in gebruik te nemen. Daartoe is een operationele vergunning afgegeven die het mogelijk maakt om dagelijks geautomatiseerde dronevluchten uit te voeren, die overzien worden vanuit een centrale meldkamer. Er hoeft geen dronepiloot op locatie aanwezig te zijn, wat betekent dat er buiten het zicht (BVLOS) wordt gevlogen.

Complex traject

Er zijn veel toepassingen denkbaar voor drones in het Antwerpse havengebied, zoals beveiliging, inspecties en ondersteuning bij calamiteiten. Idealiter staan er op verschillende plekken automatische drones 24/7 klaar om in actie te komen vanuit droneboxen, hetzij op routinematige basis, hetzij op afroep.

In februari 2021 vond de eerste testvlucht plaats met een automatische drone. Die verliep succesvol, maar er kwam daarna nog een complex traject aan te pas om de drones dagelijks te mogen inzetten. Ten behoeve van de veiligheid mogen de drones, die op afstand vanuit een meldkamer worden bestuurd en overzien, nimmer in de buurt komen van bemande luchtvaartuigen. Voordat er een operationele vergunning kon worden afgegeven, moest daar eerst een oplossing voor komen.

BVLOS-raamwerk

Het D-Hive-netwerk is een initiatief van DroneMatrix, vanuit het idee om ‘drones as a service’ aan te kunnen bieden. Voor het managen van het droneverkeer ging Port of Antwerp een samenwerking aan met Unifly. Naast de ontwikkeling van de droneportal is dat bedrijf ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het systeem waarmee alle dronevluchten gemonitord worden. Zodra een drone afwijkt van de opgegeven vluchtroute of zodra er om een andere reden een veiligheidsrisico ontstaat, geeft het systeem direct een waarschuwing. Ook waarschuwt het systeem voor ongewenste drones.

De operationele vergunning die donderdag werd afgegeven is gebaseerd op een nieuw BVLOS-raamwerk voor pre-U-space luchtruim, ontwikkeld door Skeydrone en goedgekeurd door het DGLV (Belgische Burgerluchtvaartautoriteit) en EASA (European Union Aviation Safety Agency). Met de goedkeuring van dit raamwerk is alles klaar om het D-Hive-netwerk van geautomatiseerde drones in de komende maanden volledig operationeel te maken.

Eerste vlucht

De afgifte van de vergunning werd opgeluisterd door het bezoek van belangrijke vertegenwoordigers van Europese en nationale regelgevende instanties met betrekking tot drone-luchtvaart (EASA, Eurocontrol, FOD Mobiliteit en Transport, Skeyes, DGLV). Tijdens dit bezoek waren ze getuige van de eerste vlucht van een BVLOS-drone nabij de Kieldrechtsluis, bediend vanuit een Command & Control Center in het centrum van de haven.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Port of Antwerp-Bruges neemt netwerk van automatische droneboxen in gebruik

  • Het eind voor de kleine operators dat op de haven werken…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier