Nieuws

€3.500 boete voor Britse dronepiloot die historisch vliegtuig in gevaar bracht

Een 49-jarige Britse dronepiloot heeft omgerekend €3.500 boete gekregen voor het in gevaar brengen van een historisch Battle of Britain-gevechtsvliegtuig tijdens een vliegshow die vorig jaar juli plaatsvond bij het plaatsje Buxton in Derbyshire. De drone werd opgemerkt door een oplettende fotograaf, die de luchtvaartautoriteiten waarschuwde. Het is voor het eerst dat een dergelijk vonnis is uitgesproken in Groot-Brittannië.

Bijna-botsing

Als onderdeel van een jaarlijkse optocht, met tussen de 15 en 20.000 bezoekers, vloog een historische Hawker Hurricane van de Royal Air Force op zo’n 120 meter hoogte over Buxton. Op dat moment bevond zich op die hoogte ook een drone in de lucht, terwijl er een tijdelijke no-flyzone was ingesteld. Het had niet veel gescheeld of de twee luchtvaartuigen waren met elkaar in botsing gekomen.

De drone werd opgemerkt door een fotograaf, die aanvankelijk dacht dat er een vogel te zien was op één van zijn foto’s van de flypast. Later realiseerde hij zich dat het een drone was. Daarop schakelde hij direct de Britse luchtvaartautoriteiten in. Die wisten de dronevlucht in samenwerking met de politie te herleiden naar Mark Bagguley, een 49-jarige man uit de buurt. Na analyse van de flight logs bleek dat het inderdaad zijn drone geweest moest zijn die op de foto te zien was.

De dronepiloot gaf na zijn aanhouding toe dat hij zijn drone buiten het zicht had laten vliegen op de bewuste dag. Ook erkende hij dat hij met zijn drone een gevaar had gevormd voor het historische vliegtuig, en voor de mensen op de grond. Hij had weliswaar gekeken in de app Dronesafe of er sprake was van een vliegverbod, maar vanwege een ‘internetstoring’ kon hij naar eigen zeggen de actuele tijden van de no-flyzone niet zien.

Boete, thuisarrest en dwangarbeid

De zaak werd onlangs voor rechter Jonathan Bennett gebracht. Die veroordeelde de roekeloze dronepiloot uiteindelijk tot het betalen van een boete van omgerekend €3.500. Ook heeft de man 3 maanden thuisarrest gekregen en moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. Een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden werd 12 maanden uitgesteld.

De rechter toonde zich tijdens de uitspraak bijzonder verontrust over het incident. “Dit is een buitengewoon geval. Ik ben nog nooit zo’n ongewoon vergrijp tegengekomen als advocaat of rechter. Het was ongelooflijk roekeloos, vooral als je bedenkt dat het gaat om een intelligente man van middelbare leeftijd. Hij is geen jongere die met een nieuw speeltje rommelt.”

Een lokale politiechef zei dat er ‘zonder twijfel’ dodelijke slachtoffers waren gevallen als het vliegtuig in aanvaring was gekomen met de drone.“De acties van de heer Bagguley die dag waren volkomen onwettelijk en onverantwoordelijk. Iemand die een drone boven een evenement als dit laat vliegen, terwijl er zo’n historische flypast plaatsvindt, kan idioot of ronduit dom genoemd worden.”

Verontschuldiging

Bagguley verontschuldigde zich voor zijn ‘roekeloze acties’ in een brief die tijdens een eerdere hoorzitting werd voorgelezen. Daarin zei hij het volgende: “Ik wil mijn dankbaarheid en opluchting uitspreken dat er geen botsing is geweest met de Hurricane. Ik ben de piloot excuses verschuldigd voor het die dag in gevaar brengen van hem en anderen en kan God alleen maar danken dat er geen incident heeft plaatsgevonden.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “€3.500 boete voor Britse dronepiloot die historisch vliegtuig in gevaar bracht

  • Geen slimme actie van de drone piloot. Maar de rechter reageert nu als de drone het vliegtuig had geraakt dat er met 100% zekerheid een ramp was gebeurd met vele doden

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier