Pro

Deze gratis tool helpt je bij het checken van de overlap na mappingvlucht

Het Amerikaanse bedrijf Aerial Imaging Technology heeft een gratis online tool ontwikkeld die dronepiloten helpt om te checken of de gewenste beeldoverlap is gerealiseerd na afloop van een mappingvlucht. De Image Overlap Estimator Tool kan gebruikt worden met zowel DJI-drones als met andere systemen en payloads, zoals die van MicaSense.

Voldoende overlap

Een mappingvlucht is een vlucht waarbij een drone een stuk grondgebied in kaart brengt. Daarbij vliegt het toestel in voorgeprogrammeerde parallelle banen, terwijl de 90º naar beneden gerichte camera volgens een vast interval foto’s maakt. Nadien kunnen de foto’s worden ingeladen in speciale software om bijvoorbeeld een orthofoto of 3D terreinmodel te genereren.

Tijdens de verwerking van de beelden is het essentieel dat er gedurende de opnames voldoende overlap is gerealiseerd. Alleen op die manier kan de software de beelden aan elkaar relateren (door middel van stitchen of fotogrammetrie). Niets is vervelender dan om na afloop van een mappingvlucht op kantoor te realiseren dat er sprake is van onvoldoende overlap. Als vuistregel wordt een overlap van 70% aangehouden.

Image Overlap Estimator Tool

Om te helpen voorkomen dat beelden achteraf onvoldoende overlap blijken te hebben, stelt Aerial Imaging Technology de Image Overlap Estimator Tool ter beschikking. Nog op locatie helpt de tool om snel te checken of de opgenomen beelden voldoende overlap hebben voor goede verwerking in een later stadium.

De tool werkt door de beelden via de browser te laten analyseren. Daarbij worden niet de foto’s zelf geupload, maar alleen de coördinaten zoals opgeslagen in de metadata. Daarna wordt de gerealiseerde dekking visueel gemaakt op een kaart van de omgeving. Volgens de maker werkt de tool ook goed als er sprake is van een trage internetverbinding.

De tool werkt met foto’s gemaakt met DJI-drones en andere systemen en payloads, zoals die van MicaSense, zolang de metadata maar GPS-coördinaten bevat.

Ground Sample Distance Calculator

Het bedrijf biedt overigens ook een tool die je helpt bij het bepalen van de juiste vlieghoogte om een bepaalde mate van detaillering te realiseren. De Ground Sample Distance Calculator vraagt om het type sensor en de beoogde vlieghoogte, waarna direct de GSD in cm/pixel wordt getoond.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier