Opmerkelijk

Ingesneeuwde automobilist hangt telefoon onder drone om noodbericht te verzenden

Een automobilist die in de Amerikaanse staat Oregon op een afgelegen locatie vast kwam te zitten in de sneeuw heeft op een wel heel bijzondere manier om hulp gevraagd. Toen hij ontdekte dat zijn mobiele telefoon geen bereik had, kwam hij op het idee om zijn telefoon onder zijn DJI Mavic 3 te hangen en het toestel op die manier naar een hoogte met voldoende signaal te brengen om alsnog een SMS-bericht te kunnen verzenden.

SMS verzenden

Het voorval vond plaats in Willamette National Forest, één van de vele bosrijke natuurgebieden die Oregon telt. De man was er met zijn auto op uit getrokken maar werd verrast door hevige sneeuwval, waardoor hij vast kwam te zitten. Bijkomend probleem was dat hij geen bereik had met zijn mobiele telefoon en dus niet om hulp kon vragen. Ook wist niemand van zijn reis.

Al snel kwam de man op het idee om zijn telefoon onder zijn drone van het type DJI Mavic 3 te bevestigen. De drone bestuurde hij met de DJI RC met ingebouwd scherm, dus daarvoor had hij de telefoon niet nodig. Hij stelde op de grond een SMS-bericht op met daarin details over de situatie en zijn locatie, en richtte die aan een vriend. Vervolgens bracht hij de telefoon met de drone op grote hoogte, net zolang tot de telefoon wel binnen het bereik van een zendmast kwam en het gereedstaande SMS’je kon worden verzonden.

Niet lang daarna kon het reddingsteam van Lane County Sheriff’s Search and Rescue de man uit zijn benaderde positie bevrijden. Het team trof de man in goede conditie aan, mede omdat hij zo verstandig was geweest om zijn voertuig niet te verlaten en te voet op hulp uit te gaan, iets wat in dergelijke omstandigheden altijd stellig wordt afgeraden.

Tweede redding

“Door de grotere hoogte kon zijn telefoon verbinding maken met een toren en het bericht verzenden, wat ertoe leidde dat onze teams werden ingezet om hem uit zijn situatie te helpen”, schreef het zoek- en reddingsteam later op Facebook, samen met een in scène gezette foto van hoe de man om hulp had gevraagd.

Het verhaal is hiermee nog niet afgelopen. Terwijl het reddingsteam op weg was naar de automobilist, troffen ze nog een andere gestrande man aan die al enkele dagen in zijn voertuig op hulp had zitten wachten. Die persoon kon ook in goede gezondheid worden meegenomen.

Goed voorbereid op pad

Hoewel deze bijzondere reddingspoging een goed einde had, waarschuwt de politie om niet met gewone auto’s over boswegen te reizen, aangezien die in de winter niet worden geveegd. “Maar zelfs met een 4×4 is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iemand op de hoogte is van je plannen, route en voorgenomen aankomsttijd, zodat die persoon contact kan opnemen met de autoriteiten in geval van problemen”, aldus de lokale sheriff.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier