Nieuws

Groot deel van Nederland wordt laagvlieggebied tijdens oefening Orange Bull

Dronevliegers opgelet: Defensie oefent van 13 tot en met 24 maart 2023 het laagvliegen tijdens de oefening Orange Bull. Het 336 squadron van de luchtmacht oefent dan samen met het Korps Commandotroepen, 11 Luchtmobiele Brigade en Bijzondere Bijstandseenheden van de marine. Overdag mogen militaire vliegtuigen tijdelijk lager dan 100 meter vliegen.

<300 voet

Tijdens oefening Orange Bull mogen deelnemende militaire transportvliegen in bepaalde delen van Nederland tijdelijk lager vliegen dan gebruikelijk is toegestaan. Het oefengebied is zo groot mogelijk ingesteld, om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar dat betekent ook dat dronevliegers in een groot deel van Nederland de komende weken extra opmerkzaam moeten zijn, zeker in zuid-, midden- en noord-Nederland.

De laagvliegoefeningen vinden plaats op werkdagen van maandag 13 tot vrijdag 24 maart. Er wordt zowel overdag als ’s nachts geoefend. Overdag mogen deelnemende  militaire vliegtuigen binnen het oefengebied onder de 300 voet (ca 100 meter) hoogte vliegen, dus onder de maximale vlieghoogte voor drones. Op de website van het ministerie van Defensie zijn de precieze tijden te zien.

NOTAM

Het tijdelijke laagvlieggebied is door middel van een NOTAM bekend gemaakt aan luchtruimgebruikers. In GoDrone wordt het tijdelijke laagvlieggebied echter niet getoond. Webapplicatie Aeret toont het oefengebied van Orange Bull wel.

Update (16:07)

Inmiddels wordt het tijdelijke laagvlieggebied ook weergegeven in GoDrone, mogelijk naar aanleiding van berichtgeving op Dronewatch.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Groot deel van Nederland wordt laagvlieggebied tijdens oefening Orange Bull

 • Ik zie het oefengebied wel staan bij GoDrone, is op dit moment een blauwe zone.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dan is de zone alsnog toegevoegd, ten tijde van het schrijven van het artikel was het gebied niet gemarkeerd.

   Beantwoorden
 • Peter Cremers

  Betekent dit dat er dan helemaal niet gevlogen mag worden met een drone in categorie A1, zoals DJI Mini 3 Pro, of maar maximaal 30m hoog?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je zou kunnen uitgaan van de stelregel dat je max. 30 meter hoog mag vliegen, net als bij de reguliere laagvlieggebieden.

   Beantwoorden
   • In mijn beleving is het helemaal niet toegestaan; ook niet onder de 30 m.
    NOTAM Start [UTC]
    2023-03-13T09:00:00.000
    NOTAM Einde [UTC]
    2023-03-24T22:00:00.000
    Ingepland op [UTC]
    MON-FRI 0900-1100 1300-1600 1900-2200
    Ondergrens [ft]
    0
    Bovengrens [ft]
    1500

    Beantwoorden
 • Gelukkig nemen ze ruim de tijd voor een ontbijt, de lunch en het diner en hebben ze het weekend vrij!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier