DJI stilletjes gestopt met productie van dronedetectiesysteem AeroScope
Dronemaker DJI is zonder nadere aankondiging gestopt met de productie en levering van het AeroScope dronedetectiesysteem. Sinds de introductie in 2017 is AeroScope uitgegroeid tot één van de meest populaire detectiesystemen voor drones. Het systeem is echter alleen in staat om DJI-drones te detecteren. Bovendien wordt AeroScope min of meer overbodig door de aankomende Remote ID-verplichting.
Detector
In 2017 werd AeroScope gelanceerd. Het betrof een gebruiksvriendelijk systeem dat een bepaald soort radiocommunicatie tussen drone en piloot kan opvangen (DroneID). Door deze informatie te decoderen is het mogelijk om actuele vluchtgegevens zichtbaar te maken, zoals de afgelegde route, de actuele positie, hoogte, en de GPS-locatie van de piloot cq. de opstijglocatie. Ook is het serienummer van de flight controller zichtbaar, waardoor een link gelegd kan worden tussen een specifieke vlucht en een bepaalde drone.
Door deze uitgebreide functionaliteit groeide AeroScope al snel uit tot de meest populaire dronedetector wereldwijd, die geïnstalleerd werd bij luchthavens, in steden (onder andere in Amsterdam, Rotterdam en Enschede), bij gevangenissen, en als draagbare variant, tijdelijk bij festivals en evenementen. Handhavers kregen zo de mogelijkheid om illegale dronevluchten snel op te merken en de verantwoordelijke dronepiloten te traceren, iets wat zonder detectiesysteem vrijwel onmogelijk is.
Controverse
AeroScope was echter ook controversieel. Zo kreeg DJI kort na de start van de oorlog in Oekraïne forse kritiek te verduren, omdat DJI de Russen zou helpen om met AeroScope-technologie Oekraïense dronepiloten op te sporen en uit te schakelen. Ook zou DJI op afstand AeroScopes aan Oekraïense zijde onklaar hebben gemaakt, alhoewel die claim nooit is bewezen en dit door DJI ten stelligste werd ontkend. Wél bewezen werd de claim dat het AeroScope-signaal helemaal niet versleuteld is, in tegenstelling tot wat DJI aanvankelijk beweerde.
Naast de controverse rondom de inzet van DJI’s AeroScope-detectietechnologie in Oekraïne was er in de loop der jaren al een stijgend wantrouwen ontstaan rondom (detectie)technologie van DJI, omdat het bedrijf banden zou hebben met de Chinese overheid. Om die reden werd het gebruik van DJI-apparatuur, waaronder AeroScope, door overheidsorganisaties in de VS zelfs verboden. Het hielp DJI niet mee dat er op een gegeven moment een bestand met tienduizenden flight logs, verzameld door AeroScope-systemen wereldwijd, op internet verscheen.
Technologisch achterhaald
Ook op technologisch vlak raakte AeroScope achterhaald. Zo is het relatief eenvoudig om AeroScope om de tuin te leiden, door middel van spoofing. Maar de echte doodsteek voor AeroScope is toch wel de invoering van Remote ID, binnenkort verplicht in de VS en de EU. Broadcast Remote ID maakt het mogelijk om op afstand de telemetrie van nabijvliegende drones uit te lezen, inclusief de locatie van de piloot. Maar in tegenstelling tot AeroScope is daar in principe geen speciale ontvanger meer voor nodig; een smartphone-app of software defined radio (SDR) volstaat.
Om drones te kunnen detecteren die (al dan niet met opzet) geen AeroScope- of Remote ID-signaal uitzenden, zijn er bovendien generieke detectiesystemen op de markt verschenen, zoals de Iris droneradar van Robin Radar uit Nederland. Dergelijke systemen kunnen in tegenstelling tot AeroScope ook niet-DJI drones detecteren en classificeren, omdat ze voor hun werking niet of deels afhankelijk zijn van radiocommunicatie tussen drone en piloot.
Productie gestaakt
Naar nu blijkt is DJI stilletjes gestopt met de productie van AeroScope detectiesystemen: op de betreffende productpagina op de website van DJI verscheen een popup met daarin de melding ‘The AeroScope is no longer in production’. Het bedrijf heeft verder geen mededeling gedaan over de reden voor het stopzetten van het detectiesysteem.
Met de uitfasering van AeroScope breekt er op het gebied van Counter UAS-technologie een nieuwe periode aan. Tot nu toe was AeroScope in veel gevallen de belangrijkste component van detectie-oplossingen, simpelweg omdat het merendeel van de drones dat rondvliegt door DJI gemaakt is. In de plaats van AeroScope komen daar – afgezien van Remote ID – allerlei platformagnostische systemen voor terug. Die zijn echter qua werking wel vele malen gecompliceerder en dus duurder, en bieden vaak minder operationele inzichten dan AeroScope.