Markt

Brussels Airport gaat drones testen op DronePort en wordt mede-aandeelhouder

Brussels Airport Company kondigt aan dit jaar 30% van de aandelen in drone-testcentrum DronePort in het Belgische Sint-Truiden te gaan verwerven. De bedoeling is dat de luchthavenexploitant zelf kan gaan testvliegen met experimentele drones op de voormalige luchtmachtbasis, iets wat op de eigen luchthaven een stuk lastiger is door al het andere vliegverkeer.

Doorstart

DronePort werd opgericht in 2015 en moest uitgroeien tot een belangrijk ecosysteem voor de toen nog ontluikende Belgische dronesector. De coronapandemie en de vertraagde invoering van de Europese regelgeving zorgden echter voor roet in het eten: deelnemers van het eerste uur haakten af en door de oplopende leegstand kreeg DronePort het op financieel vlak steeds zwaarder voor de kiezen.

Met de financiële injectie en inbreng van kennis door Brussels Airport is de hoop dat DronePort een doorstart kan maken. “De instap van Brussels Airport Company zal een nieuw hoofdstuk inluiden voor DronePort”, zegt CEO Tom Vanham van investeringsmaatschappij LRM, betrokken bij de aandelenverwerving. “Dit is een volgende stap in de levenscyclus van de vennootschap. Brussel Airport is een sterke strategische partner met gedegen luchtvaartkennis, een duidelijke ambitie en een internationaal netwerk dat DronePort zal helpen opschalen tot een referentie in de dronesector op Europees niveau.”

Zelf testen

De bedoeling is dat Brussels Airport op DronePort zelf kan gaan testen met drones en Advanced Air Mobility. Aanvankelijk wilde de luchthavenuitbater gaan testvliegen vanaf het eigen vliegveld in Zaventem, maar dat liet zich lastig combineren met het reguliere vliegverkeer. Voor DronePort is het extra interessant dat Brussels Airport een netwerk van 70 grote luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers met zich meeneemt.

“Door een belang van 30% in DronePort te verwerven, zullen we de mogelijkheid hebben om een unieke positie in deze opkomende industrie op te nemen”, legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company uit. “We investeren steeds meer in de ontwikkeling van innovatieve technologieën en werken aan verschillende droneprojecten onder andere op vlak van luchthavenbeveiliging en operationele efficiëntie. Met deze participatie in DronePort wil Brussels Airport haar rol in de ontwikkeling van oplossingen en diensten op basis van dronetechnologie versterken.”

Leidende rol

Brussels Airport heeft naar eigen zeggen de ambitie om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen gebaseerd op het gebruik van drones. In 2021 nam Brussels Airport om die reden al een belang van 50% in SkeyDrone, een dochteronderneming van luchtverkeersleider skeyes.

(bronnen: DronePort, VRT, Made in Limburg – coverfoto: DronePort)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier