Markt

Drone delivery-startup Manna krijgt investering van Coca-Cola en breidt uit naar VS

Drone delivery-startup Manna heeft een investering gekregen van frisdrankproducent Coca-Cola. Ook maakt Manna Drone Delivery bekend dat het bedrijf dit jaar gaat uitbreiden naar de VS. Als eerste gaan de bezorgdrones van Manna boodschappen afleveren bij huishoudens in buitenwijken van Dallas-Fort Worth. Later volgen buitenwijken van andere steden in de Amerikaanse staat Texas.

Van start met kleine hub

In een uitgebreid interview met Dronewatch in mei vorig jaar hintte Manna Drone Delivery-directeur Bobby Healy al op internationale expansie naar de VS. Daar wordt nu dus concreet invulling aan gegeven. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de leveringen per drone een aanvang nemen, want de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA moet nog groen licht geven. Zodra dat het geval is, kan het bedrijf maaltijden, drankjes en kleine pakketten bezorgen bij 10.000 mensen die in de buurt van het centrum wonen.

“We beginnen met een enkele hub met minder dan 10 drones en breiden waar nodig onze voetafdruk uit”, aldus Healy. “Dit wordt een kleinere, minder geavanceerde versie van onze Europese operatie, maar we zullen laten zien dat onze technologie, luchtvaartuigen en operaties veilig zijn en fundamenteel compatibel met de Amerikaanse regelgeving.”

Strikte regels

Manna is niet het eerste bedrijf dat diensten op het gebied van drone delivery gaat aanbieden in de VS. Google-zusterbedrijf Wing en Amazon Prime Air hebben ook proeven met bezorging lopen. In de VS is dat niet bepaald eenvoudig, vanwege de nog altijd zeer strikte regels voor dronevluchten. Zo moeten drones van Amazon nog altijd door een observer in het oog worden gehouden, wat de schaalbaarheid niet bepaald ten goede komt.

De uitbreiding naar de VS is niet het enige nieuwsfeit waar Manna mee kwam. Het bedrijf maakt namelijk ook bekend een investering te hebben ontvangen van frisdrankproducent Coca-Cola. De hoogte van de investering is niet bekend gemaakt, wel is duidelijk dat Manna in totaal nu 40 miljoen dollar heeft opgehaald.

Huidige activiteiten

Momenteel is Manna actief in twee voorsteden van Dublin, met in totaal 45.000 inwoners. Dagelijks maken honderden klanten gebruik van de dronebezorgdienst. Ze plaatsen hun bestellingen via de app van Manna bij aangesloten restaurants, filialen van Ben & Jerry’s of supermarktketen Tesco. Binnen een paar minuten wordt de bestelling geleverd.

De drones die Manna inzet zijn in eigen huis ontwikkeld. Bestellingen worden door middel van een lier op de grond afgeleverd. In Ierland vliegen de drones volgens dynamisch gegenereerde vliegroutes, waarbij er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met bewoners op de grond. Onduidelijk is nog met operationele condities Manna te maken krijgt in de VS.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier