#advMarkt

Falcker en Thread slaan handen ineen om drone-inspecties van energy assets verder te automatiseren

Software-ontwikkelaar Falcker is een partnerschap aangegaan met Thread, specialist op het gebied van dataverzameling door middel van drones en robots, met als doel om geautomatiseerde inspecties van industriële assets naar een hoger niveau te brengen. Dankzij de samenwerking kan inspectiedata effectiever worden ingewonnen en wordt een fundament gelegd voor volledig op afstand aangestuurde inspectievluchten.

Geautomatiseerde data-inwinning

Falcker is ontwikkelaar van het Asset Care Platform, een cloudoplossing die inspecteurs en asset owners in staat stelt om de onderhoudsstaat van hun assets door de tijd heen te monitoren en tijdig onderdelen op te sporen die onderhoud of reparatie behoeven. Het systeem maakt het mogelijk om gedigitaliseerde representaties van assets zoals opslagtanks of windturbines van alle kanten te bekijken en deficiënties te markeren en te volgen. Het platform is volledig cloudgebaseerd en kan overal ter wereld worden benaderd, ter ondersteuning van internationale samenwerking tussen collega’s en externe onderhoudsbedrijven.

Om de digitale representaties door de tijd heen overeen te laten komen met de werkelijkheid is het van belang dat de assets regelmatig opnieuw geïnspecteerd worden, zowel vanuit de lucht als vanaf de grond. Het gaat daarbij niet alleen om visuele opnames, maar ook om thermografie en metingen van gasemissies. Alleen op die manier kan een volledige representatie worden gecreëerd. Uitgangspunt daarbij is dat de datacollectie veiliger, sneller en nauwkeuriger verloopt dan via traditionele inspectiemethoden. Om die reden zet Falcker sinds de oprichting in op geautomatiseerde data-inwinning door middel van drones en robots.

Partnerschap: drieledig doel

De focus van Falcker ligt op de verdere ontwikkeling van het Asset Care Platform. Om die reden ging Falcker op zoek naar een partner die kan zorgdragen voor de geautomatiseerde data-inwinning. Die partner heeft Falcker gevonden in Thread. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van hard- en software-oplossingen die gestroomlijnde workflows voor industriële inspecties met drones en robots mogelijk maken. Thread heeft veel ervaring in de olie- en gasindustrie en in de duurzame energiesector, dezelfde sectoren als waar Falcker zich op richt.

Het partnerschap heeft als doel om de effectiviteit van de data-inwinning verder te verbeteren, zonder dat dit aanvullende competenties vereist van de dronepiloot. En met het oog op de toekomst legt de partnerschap een fundament voor het volledig autonoom uitvoeren van drone-inspecties. Als onderdeel van de partnerschap zal Falcker als value added reseller voor Thread optreden.

Vluchtautomatisering

De toegevoegde waarde van Thread zit hem voor Falcker met name in de mogelijkheid om dronevluchten volledig te automatiseren. Ieder vluchtplan wordt ter plaatse door middel van een wizard geparametriseerd door de dronepiloot. Deze wordt vervolgens geüpload naar een edge device die de vlucht uitvoert en voorziet in het afhandelen van fallback situaties. De piloot hoeft alleen nog te landen en accu’s te wisselen.

Dankzij LiDAR kan de drone zelfstandig door complexe installaties manoeuvreren en obstakels ontwijken. De verzamelde data wordt direct na de vlucht geupload naar de cloud. Data-overdracht door middel van geheugenkaartjes behoort daarmee tot het verleden. De filosofie is dat inspecties veiliger, consistenter en efficiënter kunnen worden uitgevoerd door het aantal menselijke handelingen tijdens de vlucht te minimaliseren.

Een DJI M300 met daarop de LiDAR en Edge-module van Thread

‘Geweldige usecase’

“We zijn verheugd om met Falcker samen te werken; het is een geweldige usecase en validatie van onze workflow voor autonome inspectie en gegevensverzameling voor opslagtanks. De samenwerking met een bewezen marktleider als Falcker zal een enorme zakelijke waarde voor de sector opleveren”, zegt Steve Hardy, Sales Director Eastern US en EMEA van Thread.

“Falcker is werkzaam voor bedrijven als Vopak, BP en Sabic en loopt voorop in de toepassing van drones voor assetinspecties in haven en industrie. Consistente data-acquisitie van hoge kwaliteit en veiligheid zijn essentieel voor succes. Dit doel kan alleen worden bereikt wanneer drones autonoom hun missies uitvoeren, onder toezicht van de verantwoordelijke piloot. We zijn er trots op onze toewijding aan te kondigen als added value reseller voor Thread’s edge computing hard- en softwareplatform, waarmee ze vluchtplanning en -uitvoering op een hoger niveau brengen”, zegt Duco Boer van Falcker Innovations B.V.

Over Falcker

Falcker Innovations B.V. is een hightech scale-up met roots in de haven van Rotterdam. Wij zetten ons in voor industriële innovaties en helpen ontwikkelaars en bedrijven in de energiesector bij het ontwerpen, toepassen en implementeren van nieuwe inspectiemethoden en -systemen. Door hightech toepassingen te integreren met reguliere inspectiesystemen, geven we maximaal inzicht in het gedrag en de status van de assets van onze klanten. Zie ook falcker.com.

Over Thread

Thread (voorheen Airtonomy) levert een toonaangevende data-oplossing voor ondernemingen die het levenscyclusbeheer van kritieke infrastructuur willen stroomlijnen en transformeren. Door middel van zelf ontwikkelde datagestuurde en robuuste platformtechnologie integreert Thread onbemande luchtvaartuigen en robots met een reeks toepassingen om Enterprise-inspectieworkflows te automatiseren en digitale asset inspectiediensten te creëren. Ga voor meer informatie naar thread.one.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier