Markt

Dutch Drone Academy maakt basis drone-opleiding A1/A3 gratis

Dronepiloten die om wat voor reden dan ook nog nog geen basis drone-opleiding voor Open categorie A1/A3 hebben gevolgd, kunnen vanaf 1 april bij Dutch Drone Academy (DDA) terecht voor een gratis online zelftraining. Dat meldt de opleider in een aankondiging. De opleiding kostte voorheen 59,90 euro. Voor het afsluitende examen moeten cursisten nog wel betalen.

Laagdrempelig

Volgens DDA-oprichter Parcival Hofland is de beslissing om de basisopleiding gratis te maken ingegeven vanuit de motivatie om het geïnformeerd dronevliegen zo laagdrempelig mogelijk te maken. “Omdat DDA het van groot belang vindt dat iedereen die een drone koopt zo toegankelijk mogelijk een drone-opleiding moet kunnen doen, hebben wij besloten de Europees Vliegbewijs A1/A3 opleiding gratis te gaan aanbieden vanaf 1 april aanstaande. De kosten voor de opleiding zijn dus voor onze rekening”, zegt Hofland.

Het bijbehorende examen is echter niet gratis. Daarvoor brengt de opleider 29,95 euro in rekening. Dit in verband met de kosten voor de ondersteunende infrastructuur. Het is niet mogelijk om de cursus te volgen zonder ook het examen te bestellen. “De reden dat we vanuit DDA wel graag zien dat cursisten na de cursus ook daadwerkelijk examen doen is omdat we willen dat dronevliegers niet alleen veilig, maar ook legaal vliegen”, verklaart Hofland.

Dronebewijs verplicht

In Nederland is het sinds 31-12-2020 verplicht om minimaal te beschikken over een Europees dronebewijs A1/A3 om actief te mogen zijn in de Open categorie, tenzij men vliegt met drones die minder dan 250 gram wegen. Voor het vliegen met zwaardere drones moet men bovendien beschikken over het A2-certificaat. Er zijn in Nederland diverse aanbieders van opleidingen en examens. De kosten voor opleiding+examen A1/A3 variëren bij hen tussen de 50 en 100 euro.

De gratis opleiding A1/A3 kan vanaf 1 april besteld worden bij Dutch Drone Academy. Bestaande relaties van de droneschool hebben al toegang gekregen tot de aanbieding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Dutch Drone Academy maakt basis drone-opleiding A1/A3 gratis

  • Clickbait.

    Een gratis opleiding die alleen gratis is als je voor €30 een examen besteld.

    Zeg dan sterk gereduceerd tarief oid.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier