Pro

Nieuwe tool geeft Duitse dronepiloten zicht op bemand luchtverkeer in de buurt

Het Duitse bedrijf Droniq heeft een tool gelanceerd die dronepiloten in staat stelt om realtime zicht te krijgen op al het bemande luchtverkeer in de buurt. De tool heet UTM TrackViewer en werkt door sensordata uit verschillende bronnen te combineren. Daardoor geeft de tool een veel vollediger beeld dan apps als FlightRadar24. Er zit echter wel een prijskaartje aan UTM TrackViewer.

UTM TrackViewer

De UTM TrackViewer is een webapplicatie waarmee een UAS-operator het luchtverkeer in het gebied van zijn UAS-operatie kan observeren, valt te lezen op de website van het bedrijf. De TrackViewer toont de posities van vliegtuigen die zijn uitgerust met een HOD4track en het relevante bemande vliegverkeer in de buurt.

De tool geeft een volledig beeld door verschillende sensordata samen te brengen (bijvoorbeeld MODE-S, FLARM en ADS-B). De webapplicatie geeft de UAS-operator dus real-time situational awareness. Andere vliegtuigen kunnen worden gezien en details van individuele vliegtuigen (indien beschikbaar) zoals identificatie, snelheid, hoogte en stijg- en daalsnelheid en hun vliegbewegingen kunnen worden opgehaald. De tool kan derhalve worden ingezet als mitigerende maatregel om de air risk class te verlagen.

De belangrijkste features van de applicatie zijn onder meer:

– In het lagere luchtruim worden alle relevante vliegtuigbewegingen weergegeven;
– Multisensor-datafusie wordt gebruikt om data te verkrijgen, zoals primaire/secundaire radar, ADS-B, FLARM of HOD4track;
– Gebruikers kunnen vluchtbewegingen volgen en eerdere vluchtgeschiedenis en geprojecteerde vluchtrichting bekijken;
– TrackViewer geeft vliegtuigdetails weer (bijv. identificatie, snelheid, hoogte en klim- of daalsnelheden);
– Verschillende soorten luchtvaartuigen (vliegtuig, helikopter, drone) zijn visueel gedifferentieerd.

Kosten

De dienst kan afgenomen worden op abonnementsbasis en kost 49 euro per maand excl. btw.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier