Achtergrond

NASA belicht toekomst van de luchtvaart in Advanced Air Mobility Playbook

Wat kunnen we in de toekomst verwachten als het gaat om nieuwe vormen van luchtvaart? Zijn er rollen weggelegd voor bezorgdrones en dronetaxi’s in onze samenleving en zo ja, hoe worden die dan ingevuld? Waar moeten vertiports komen en hoe zit het met de automatisering van de luchtverkeersleiding? Op deze en andere vragen probeert NASA antwoord te geven in het Advanced Air Mobility Playbook.

Geavanceerde luchtmobiliteit

NASA ziet voor zichzelf niet alleen een toekomst weggelegd als het gaat om reizen in de ruimte. Ook op het vlak van Urban Air Mobility – of Advanced Air Mobility, zoals NASA het noemt – ziet de Amerikaanse overheidsorganisatie een rol voor zichzelf weggelegd. Of het nu gaat om dronetransporten of vluchten met elektrische luchttaxi’s: de luchtvaart staat op het punt van een grote transitie en daar moet het nodige voor geregeld worden.

In het onlangs gepubliceerde Advanced Air Mobility Playbook laat NASA aan de hand van diverse voorbeelden zien hoe de luchtvaart van de toekomst eruit kan komen te zien. Of het nu gaat om noodhulp door middel van vliegende ambulances, medisch goederenvervoer per drone, het automatiseren van vluchten, de aanleg van vertiports, geluidsoverlast, veiligheid en ondersteunende infrastructuur: de experts van NASA denken overal na en delen hun visie.

Kennismaking

Het Advanced Air Mobility Playbook laat je op een laagdrempelige manier kennismaken met een aantal belangrijke ontwikkelingen die ook in Europa spelen. Neem de ontwikkeling van U-space, of de stappen die gezet worden op het vlak van dronebezorging en vracht- of personenvervoer door de lucht: de komende jaren gaat er veel veranderen en dat zal een grote impact hebben op de luchtvaartsector en de samenleving als geheel. Educatie en voorlichting zal daarbij van essentieel belang zijn, en in dat licht is NASA’s initiatief lovenswaardig te noemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier