Pro

KPN komt met connectiviteitsservice voor drones

Telecombedrijf KPN heeft tijdens de Amsterdam Drone Week een nieuwe connectiviteitsservice voor drones aangekondigd. De dienst, genaamd ‘Drone Connect’, omvat onder andere mogelijkheden voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling. Dankzij application priority op het 5G-netwerk is het daarbij mogelijk het het dataverkeer naar en van de drone voorrang te geven bij drukte op het netwerk.

Van radio naar 5G

De groeiende markt voor professionele dronediensten heeft al enige tijd de aandacht van KPN. Het idee is dat de traditionele radioverbinding tussen dronepiloot en toestel in de toekomst vervangen kan worden door een mobiele dataverbinding. Dat brengt ook mogelijkheden op zich mee als het gaat om dronevluchten over langere afstanden, waarbij de bestuurder geen direct zicht heeft op de drone (BVLOS).

Om die reden is KPN sinds het begin aangesloten bij de Dutch Drone Delta, een coalitie die werkt aan het onderzoeken en testen van innovatieve toepassingen voor drones. KPN kan in de toekomst de benodigde draadloze connectiviteit bieden aan partijen die dat nodig hebben. Zo maakt de door Avy ontwikkelde medische bezorgdrone van ANWB en PostNL gebruik van het netwerk van KPN voor de datacommunicatie met de controlekamer.

Drone Connect

Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect volgens KPN gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G-technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor dronetoepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.

Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd.

BVLOS

Het is nog niet zo dat Drone Connect door drone-operators gebruikt kan gaan worden om in het hele land BVLOS-vluchten uit te gaan voeren. Het wachten is namelijk op regelgeving en technologie om dat veilig en legaal mogelijk te maken. Als eerste stap in die richting is KPN betrokken bij de aanleg van een ‘digitale snelweg’ voor drones, een proeftuin voor BVLOS-dronevluchten. Het gaat daarbij om vastomlijnde corridors waarbinnen KPN voor de connectiviteit met drones zorgt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier