Pro

IKEA breidt pilotproject met vliegende productscanners verder uit

De inzet van indoor drones om volautomatisch producten te scannen in de magazijnen van IKEA-filialen bevalt dusdanig goed dat er inmiddels 100 drones worden ingezet op 16 verschillende locaties, waaronder vestigingen van IKEA in Nederland. Naast drones voor het tellen van producten experimenteert IKEA ook met de inzet van robots voor het oppikken en verplaatsen van goederen.

16 vestigingen, 100 drones

De indoor drone-oplossing van het Zwitserse bedrijf Verity werd afgelopen jaar eerst uitgebreid getest in een IKEA-vestiging in Gent. Sinds november gaan 6 drones er iedere nacht op uit om geheel automatisch de stellingkasten langs te vliegen en magazijninventarisaties uit te voeren. Het voordeel is dat de tellingen niet alleen veel sneller, maar ook veiliger uitgevoerd worden. Het personeel hoeft immers niet meer op hoogte te werken om handmatig producten te scannen.

De proefperiode is dusdanig goed verlopen dat IKEA-retailer Ingka Group besloten heeft om het pilotproject met drone-inventarisatie verder uit te breiden. Inmiddels heeft het bedrijf 100 autonoom vliegende indoor drones in gebruik genomen, bij 16 verschillende vestigingen in België, Kroatië, Slovenië, Duitsland, Italië, Nederland en Zwitserland.

‘Win-win’

Tijdens sluitingstijd gaan de drones aan de slag om de voorraadnauwkeurigheid te verbeteren en de beschikbaarheid van producten voor online of fysieke detailhandel te waarborgen. De drones opereren vanuit docking stations, waarin ze worden opgeladen na iedere vlucht. De maximale vliegtijd bedraagt zo’n 10 minuten. Door middel van een barcodescanner worden de producten geteld.

“We investeren over de hele linie in technologie, zodat onze winkels de klanttevredenheid beter kunnen ondersteunen en echte centra voor omnichannel-detailhandel kunnen worden. De introductie van drones en andere geavanceerde tools – zoals bijvoorbeeld robots om goederen op te pikken – is een echte win-win voor iedereen. Het verbetert het welzijn van onze medewerkers, verlaagt de operationele kosten en stelt ons in staat om betaalbaarder en handiger te worden voor onze klanten”, zegt Tolga Öncu, Head of Retail bij Ingka Group (IKEA).

Vooroplopen

“Vooroplopen als het gaat om innovatieve en waardetoevoegende oplossingen maakt deel uit van het IKEA-erfgoed. We zijn altijd nieuwsgierig om van anderen te leren en dit project is een goed voorbeeld van hoe we binnen IKEA hebben samengewerkt en samen met een externe partner een oplossing hebben bedacht waar we allemaal baat bij hebben”, zegt Peter Ac, Head of Innovations in Logistics & Fulfilment, Supply Chain Development, Inter IKEA Group.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier