Markt

Volocopter opent eerste fabriek voor productie van elektrische luchttaxi’s

Het Duitse bedrijf Volocopter heeft in Bruchsal een eerste fabriek geopend voor de productie van elektrische luchttaxi’s van het type VoloCity. Per jaar moeten er 50+ toestellen gefabriceerd gaan worden. Het is de bedoeling dat de productiefaciliteit vanaf deze maand volop in gebruik genomen wordt. Naast de assemblagelijn in een hangar is er ook voorzien in een vliegveld waar proefvluchten gemaakt kunnen worden.

VoloCity

Het streven van Volocopter is om tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voor het eerst luchttaxi’s in te gaan zetten voor personenvervoer. Ook wil het bedrijf Urban Air Mobility-dienstverlening gaan aanbieden in Singapore, Rome en de futuristische stad NEOM. Dat moet gaan gebeuren met de VoloCity, een tweepersoons toestel met een bereik van 35-65 km. De kruissnelheid is 90 km/uur. Het toestel wordt aangedreven door 18 elektromotoren met evenzoveel propellers.

Aanvankelijk moet de taxidrone nog bestuurd worden door een piloot aan boord, maar in de toekomst is het de bedoeling dat de VoloCity autonoom kan gaan vliegen, waarbij de vluchten op afstand worden overzien. Voor het starten en landen moet in ieder servicegebied een netwerk van vertiports en routes voor eVTOLs zoals de VoloCity worden ontwikkeld. In de regio Parijs zal het aanvankelijk gaan om helikopterplatformen en -routes.

Eerste fabriek

De nu geopende productiefaciliteit voor luchttaxi’s in Bruchsal (tussen Stuttgart en Frankfurt) is sinds het verkrijgen van de vereiste EASA Design Organisation Approval (DOA) twee jaar geleden in ontwikkeling. Die goedkeuring omvat de fabricage van de koolstofvezelonderdelen van VoloCity, alle aspecten van de elektrische aandrijflijn, de eindmontage van cabine en motoren, en het maken van uitgebreide UAM-testvluchten. In de fabriek zullen jaarlijks minstens 50 VoloCity’s geassembleerd gaan worden.

“De manier waarop de mensheid zich door steden beweegt, zal door dit luchtvaartuig overal ter wereld voorgoed veranderen”, zei Dirk Hoke, CEO van Volocopter, tijdens de openingsceremonie. “Deze regio staat bekend om het transformeren van mobiliteit – de fiets, de auto en binnenkort ook de Volocopter. Elektrische luchttaxi’s, met Volocopter voorop, zullen met technologie gemaakt in Duitsland de wereld duurzamer maken.”

Andere UAM-oplossingen

Naast de VoloCity voor personenvervoer op de korte afstand werkt Volocopter ook aan de ontwikkeling van de VoloDrone, een multirotor cargodrone met een payloadcapaciteit van ca. 200 kg. Voor personenvervoer op de middellange afstanden is de VoloRegion in ontwikkeling. Dat is een fixed-wing toestel voor regionaal gebruik met de mogelijkheid om verticaal op te stijgen en te landen.

De VoloCity biedt plaats aan 2 personen. Bron: Volocopter
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier