Opmerkelijk

Zakenman looft $500.000 uit voor drone-landing op Rode Plein tijdens 9 meiparade

Een zakenman uit Oekraïne heeft een prijs uitgeloofd van meer dan 500.000 dollar voor een partij die erin slaagt om tijdens de jaarlijkse militaire parade op 9 mei een drone te laten landen op het Rode Plein in Moskou. Op de vleugels van het toestel moet een leus staan ter ere van Oekraïne. Middels een crowdfundcampagne wordt gepoogd om het prijzengeld nog minimaal te verdubbelen.

Militaire parade verstoren

Het idee voor de actie werd gepitcht door Volodymyr Yatsenko, mede-oprichter van het Oekraïense fintechbedrijf Monobank en ontwikkelaar van drones. “Ik reik officieel een prijs uit aan een Oekraïense UAV-fabrikant wiens drone, uiteraard met de hulp van het leger, op 9 mei zal vliegen en landen op het Rode Plein in Moskou”, schrijft hij op Facebook. Om in aanmerking te komen voor de prijs moet de slogan “Eer aan Oekraïne! Glorie aan de helden!” op de vleugels van het toestel staan.

Yatsenko stelt zelf ruim 500.000 dollar aan prijzengeld beschikbaar. De bedoeling is dat dit bedrag middels een crowdfundcampagne minstens verdubbeld wordt. “Ik hoop dat dit bedrag eerlijk zal worden verdeeld tussen de fabrikant en de militaire operators die de taak met succes zullen voltooien, en zal worden besteed aan de verbetering van de UAV”, zegt Yatsenko.

Op 9 mei wordt ieder jaar een militaire parade georganiseerd op het Rode Plein in Moskou, om de overwinning van de Sovjet-Unie op Duitsland te vieren. Tijdens deze Dag van de Overwinning houdt president Poetin traditiegetrouw een toespraak. Het zou enorm gezichtverlies betekenen voor de Russen als Oekraïne er inderdaad in slaagt om de parade te verstoren door middel van een drone-landing.

Testvlucht

Naast zijn betrokkenheid bij Monobank is Yatsenko ook betrokken bij de ontwikkeling van de Dovbush T10 verkenningsdrone. Dit toestel zal ook gaan vliegen op 9 mei, maar zal verder niet meedoen aan de competitie.

Tijdens een testvlucht op 28 maart slaagde het bedrijf er al in om met een drone op 45 km afstand van Moskou te geraken. “Dit was een voorbereiding op de parade. We keken hoe ze reageerden – of ze ons nu zagen of niet. En ik kan zeggen dat alles goed komt. Laten we dus samen een ‘vakantie’ voor ze regelen!”, voegt Yatsenko toe.

Een Dovbush T10 verkenningsdrone

(bron: Interfax – coverfoto CC-BY www.kremlin.ru)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier