Nieuws

Spaanse stad Zaragoza krijgt eerste stedelijke vertiport voor personenvervoer in Europa

Het stadsbestuur van de noord-Spaanse stad Zaragoza heeft groen licht gegeven voor de aanleg van Europa’s eerste vertiport voor goederen- en personenvervoer in de stedelijke omgeving. De bouw van de vertiport maakt deel uit van het Europese project U-ELCOME, waarin onderzoek gedaan wordt naar de implementatie van U-space. Als eerste zullen er medische transportdrones gaan opereren vanaf de vertiport.

Infrastructuur voor UAM

De vertiport zal aangelegd worden op een parkeerterrein ten zuiden van het congrescentrum waar eind september van dit jaar het evenement Expodrónica zal plaatsvinden. In totaal is een oppervlakte van 7.500 vierkante meter beschikbaar gesteld door het stadsbestuur van Zaragoza, voor een periode van 10 jaar.

Een vertiport is een essentieel onderdeel van de infrastructuur om stedelijke luchtmobiliteit (urban air mobility) mogelijk te maken. Met de bouw en exploitatie van de vertiport moet meer ervaring worden opgedaan met de integratie van elektrisch aangedreven verticaal opstijgende en landende luchtvaartuigen (eVTOLs) in de stedelijke omgeving. Ook zullen nieuwe economische modellen worden onderzocht.

Eén van de eerste use cases die onderzocht zal worden betreft het vervoer van medische goederen door middel van drones. Dit in samenwerking met de logistieke dienstverlener Novaltia, die vanaf de vertiport naar verschillende servicecentra in de stad zal vliegen.

Testen met U-space-diensten

De ontwikkeling van de vertiport zal worden overzien vanuit het U-ELCOME project. Gedurende de projectduur van drie jaar zal op 15 locaties in Spanje, Italië en Frankrijk ervaring worden opgedaan met de implementatie van U1 en U2 U-space-diensten, namelijk e-registratie, e-identificatie, geofencing (U1) en vluchtvoorbereiding, vluchtautorisatie, tracking, en integratie met conventionele luchtverkeersleiding (U2).

(bron: EuropaPress)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier