Opmerkelijk

Oekraïne maakt nu ook gebruik van kartonnen drones in strijd tegen Russen

Ze zijn goedkoop te fabriceren, eenvoudig in elkaar te zetten, kunnen tot 120 kilometer vliegen en hebben geen piloot nodig. Maar het meest bijzondere kenmerk van de uit Australië afkomstige Precision Payload Delivery System (PPDS) drones die Oekraïne momenteel inzet tegen het Russische leger is dat ze gemaakt zijn van karton. De drones vervoeren voedsel en medische goederen, voeren verkenningsmissies uit of droppen kleine explosieven.

Gewaxt karton

Drones spelen een bijzonder grote rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Niet alleen worden ze gebruikt om de vijand op afstand te observeren, oorlogsmisdaden vast te leggen en artillerie te richten, ook komen drones goed van pas voor het vervoeren van goederen naar de frontlinie of het nauwkeurig droppen van explosieven. Van militaire drones tot consumentendrones en zelfs FPV racedrones, werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om overwicht te verkrijgen op het slagveld.

Aan het repertoire van het Oekraïense ‘army of drones’ is sinds kort ook het in Australië ontwikkelde Precision Payload Delivery System (PPDS) toegevoegd. Het gaat om een drone gemaakt van gewaxt karton, bij elkaar gehouden door elastiek. De fixed-wing toestellen kunnen eenvoudig op locatie in elkaar gezet worden en hebben een vliegbereik tot 120 km. Afhankelijk van het model kan er tot 5 kg aan payload worden meegenomen. De drones zijn herbruikbaar: sommige toestellen hebben al zo’n 60 vluchten uitgevoerd.

Breed inzetbaar

De kartonnen drones worden voor allerlei toepassingen gebruikt. Van het vervoeren van munitie, voedsel en medicijnen naar de frontlinie tot en met het uitvoeren van verkenningsvluchten uitvoeren of het droppen van kleine explosieven. Desgewenst kunnen de drones hun missies volledig automatisch uitvoeren: na de start is er geen communicatie met een menselijke piloot nodig.

Een aanvullend voordeel van dit type drone is dat het karton niet gezien wordt door radarsystemen. Dat maakt dat de drones veel moeilijker te signaleren zijn door de vijand. Ook helpt GPS jamming niet om de toestellen van de wijs te brengen: de besturingssoftware kan ook zonder GPS de positie bepalen. Bovendien zijn de drones in staat om het terrein te volgen tijdens het laagvliegen.

‘Niet robuust, wel goedkoop’

Volgens de fabrikant zijn er inmiddels al 100 kartonnen drones aan Oekraïne geleverd. Ieder bouwpakket is zo groot als een pizzadoos, inclusief motoren, elektronica en accu’s. Er passen zodoende 24 toestellen op een pallet. De drones kosten bovendien slechts een paar duizend dollar per stuk, veel minder dan reguliere militaire drones en vergelijkbaar met wat een quadcopter van DJI kost.

“Ze zijn niet robuust, maar ze doen hun werk tegen een lage prijs”, zegt Jamey Jacob, directeur van het Unmanned Systems Research Institute aan de Oklahoma State University, tegen Popular Mechanics. “Hoewel ze nooit beter zullen presteren dan systemen die zijn ontworpen met materialen zoals kunststoffen en composieten, is de ROI [return on investment] erg hoog, vooral als je een hoog verliespercentage van de systemen verwacht.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier