Pro

Vodafone Duitsland lanceert tool om grondrisico dronevlucht in te schatten

Telecombedrijf Vodafone Duitsland heeft in samenwerking met Dimetor een tool gelanceerd die drone-operators kunnen gebruiken om het grondrisico van een bepaalde dronevlucht in te schatten. De digitale risicoanalysetool DroNet maakt onder andere inzichtelijk hoeveel mensen zich in het vlieggebied bevinden en of er onderweg voldoende mobiel bereik is voor een stabiele dataverbinding tussen drone en controlekamer.

DroNet

Volgens een recente studie zullen er in 2025 alleen al in Duitsland tegen de half miljoen commerciële drones rondvliegen, waarvan een deel ingezet zal worden voor het vervoeren van pakketjes. Om al die vluchten veilig te kunnen uitvoeren is er veel behoefte aan actuele informatie met betrekking tot de voorgenomen routes, om zodoende goede risico-inschattingen te kunnen maken. Zo moet bijvoorbeeld voorkomen worden dat de drones over gebieden vliegen waar veel mensen zijn en ook is het zaak om een goede dataverbinding te hebben tijdens de gehele vlucht, zeker als het gaat om langere routes.

Dat is waar Vodafone Duitsland samen met Dimetor op inspeelt met DroneNet. Het gaat om een online tool die operators en autoriteiten inzicht geeft in de drukte op de grond en het bereik onderweg. Op die manier kan voor iedere vliegroute snel een grondrisicoanalyse (ground risk class, GRC) worden uitgevoerd op basis van actuele gegevens. Voor het uitvoeren van de data-analyses maakt Vodafone gebruik van geanonimiseerde statistieken voor wat betreft de aanwezigheid van actieve SIM-kaarten in het vlieggebied. Dat geeft een goede indicatie van het te verwachten aantal mensen onder de route.

Autorisatieproces versnellen

“We willen helpen het autorisatieproces voor dronevluchten in Duitsland te versnellen”, zegt Michael Reinartz, Head of Innovation bij Vodafone Duitsland. “Dit is waarom we komen met onze nieuwe en branchebrede unieke oplossing. Met onze digitale datadienst DroNet leveren we mobiele telefoongegevens die kunnen worden gebruikt om de vraag naar grondrisico sneller en veiliger dan ooit tevoren te beantwoorden.”

“Veiligheid heeft de hoogste prioriteit in de luchtvaart”, zegt Thomas Neubauer, CEO en mede-oprichter van Vodafone UPLIFT-partner Dimetor. “Om aan alle veiligheidseisen te kunnen voldoen, hebben de controlesystemen van drones nauwkeurige, actuele en zinvolle gegevens nodig – zowel met betrekking tot de connectiviteit in het luchtruim als voor de beoordeling van het grondrisico. Mobiele netwerken beschikken over deze informatie en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de veiligheid, planbaarheid en risicominimalisatie van dronevluchten.”

Beschikbaarheid

De digitale dienst is sinds 23 maart 2023 af te nemen bij Vodafone. Onduidelijk is nog of DroNet alleen functioneert in Duitsland of dat de tool ook Europabreed gebruikt kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier