Nieuws

Droners 010 opgelet: no-flyzone ingesteld in Rotterdam wegens Koningsdag

Dronevliegers in de regio Rotterdam opgelet: wegens het bezoek van de koninklijke familie aan de Maasstad op 27 april is er een noodverordening van kracht waarin onder andere het vliegen met drones aan banden wordt gelegd. Ook het in de openbare ruimte voorhanden hebben van drones met de ‘kennelijke bedoeling’ om deze te besturen is verboden. De maatregel betreft alle vormen van burgerluchtvaart.

Geen onderscheid

In de noodverordening wordt geen onderscheid gemaakt tussen dronevliegers in de Open categorie of de Specific categorie. Dronevliegers in de Open categorie mogen in Rotterdam sowieso niet vliegen, aangezien de stad in het gecontroleerde luchtruim (CTR) van Rotterdam The Hague Airport ligt. Maar zelfs bestuurders van drones met een vergunning om in CTRs te mogen vliegen, moeten hun drone aan de grond laten staan op Koningsdag.

Alleen met toestemming van de burgemeester mogen drones het luchtruim in. Verder zijn (onbemande) luchvaartuigen van brandweer, politie en medische diensten uitgezonderd van het tijdelijke vliegverbod in Rotterdam. Volgens de NOTAM geldt de TRA (tijdelijk gebied met restricties) van 27 april 2023 van 07:00 tot 16:00 uur UTC.

Kaartje

De tijdelijke luchtruimsluiting is ook terug te vinden in de drone-apps Godrone en Aeret. De contouren van de no-fly zone zijn op onderstaand kaartje ingetekend.

(coverfoto: Zairon, CC BY-SA 4.0)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Droners 010 opgelet: no-flyzone ingesteld in Rotterdam wegens Koningsdag

 • Hallo,

  Ik snap er steeds minder van. Kan mij iemand dit eens uitleggen. Als ik in alle “drone no fly zone kaarten” zoals Aeret of GoDrone kijk, mag je sowieso nergens in Rotterdam vliegen. Waarom dan deze tijdelijke beperking?

  Beantwoorden
 • Sorry, niet goed gelezen, staat goed in het artikel…
  Dronevliegers in de Open categorie mogen in Rotterdam sowieso niet vliegen, aangezien de stad in het gecontroleerde luchtruim (CTR) van Rotterdam The Hague Airport ligt.

  Beantwoorden
  • Hallo Peter ,
   Ik ben ook druk op zoek naar een plek waar je tenminste wel mag oefenen,vliegen met een drone in of rond Rotterdam. Heb jij inmiddels een advies/plekje welke je mij kan aanraden. Volgens mij is Spijkenisse de enige mogelijkheid, of heb je een ander voorstel? mvg evert

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier