Nieuws

Chinese drone-hackers krijgen celstraf voor omzeilen geofencingsysteem

Een tweetal drone-hackers uit de Chinese stad Shanghai zijn veroordeeld tot celstraffen van 5 en 7 maanden en geldboetes van een paar honderd euro wegens het omzeilen van het geofencingsysteem van drones en het verwijderen van de vlieghoogtelimiet. De twee verkochten hun hacks via een online marktplaats aan andere dronevliegers. Illegale dronevluchten zijn een groeiend probleem in China.

NFZ mods

Het duo, genaamd Gao en Liu, slaagde erin om zowel het geofencingsysteem als de vlieghoogtebeperking van een aantal populaire dronemodellen te omzeilen door middel van zogenaamde NFZ mods. Fabrikanten zoals DJI bouwen allerlei softwarematige beperkingen in om te voorkomen dat drones bijvoorbeeld kunnen opstijgen nabij luchthavens of hoger kunnen vliegen dan 500 meter, maar sommige klanten willen daar niets van weten.

Het tweetal besloot om hun diensten aan te gaan bieden aan andere dronevliegers. Via een online marktplaats hielpen ze zo’n 100 klanten om hun drones te unlocken, waardoor deze ook in no-flyzones gebruikt kunnen worden en hoger kunnen vliegen dan normaal gesproken mogelijk is. Ze vroegen per hack een paar tientjes.

Groeiend probleem

Maar illegale dronevluchten zijn ook in China een groeiend probleem. Volgens de Chinese luchtvaartautoriteit CAAC komt het regelmatig voor dat vliegvelden tijdelijk op slot moeten na waarnemingen van drones. Ook worden er regelmatig drones gespot boven militaire gebieden. Het bewust omzeilen van softwarematige restricties is om die reden strafbaar gesteld. Dat leidde tot de aanhouding van de twee drone-hackers.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank van Baoshan District is het voor het eerst dat drone-hackers zijn bestraft voor hun daden. De twee kregen celstraffen van 7 en 5 maanden opgelegd, en moeten boetes van 3.000 en 2.000 yuan (omgerekend 395 en 265 euro) betalen.

Regels begrijpen

Een lokale politiefunctionaris benadrukt dat dronevliegers zich aan de regels moeten houden en zich goed moeten informeren voordat ze gaan vliegen.“Op dit moment hebben veel mensen drones vanwege de betaalbare prijs, maar ze moeten de lokale regelgeving voor drones begrijpen voordat ze deze kunnen gebruiken.”

(bron: Shine)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier