Nieuwe website biedt heldere uitleg over Remote ID

Wat is Remote ID? Wanneer krijg je hier als dronepiloot in de EU of in de VS mee te maken? Wat voor soorten Remote ID zijn er, en hoe kan je ervoor zorgen dat je drone Remote ID-compliant is indien dat volgens de wetgeving vereist wordt? Op deze en andere vragen geeft de nieuwe website Drone-Remote-ID.com antwoord. De website is een initiatief van Dronetag, fabrikant van een gelijknamige Remote ID-addon.

Remote ID

In zowel Europa als in de Verenigde Staten is het in de nabije toekomst in veel gevallen verplicht om drones te gebruiken die ondersteuning bieden voor Remote ID. Deze techniek zorgt ervoor dat het identificatienummer van de piloot samen met locatiegegevens wordt uitgezonden. Deze informatie kan worden opgevangen door handhavers, andere (drone)piloten en het brede publiek.

Over Remote ID bestaat echter nog veel onduidelijkheid. Wat is Remote ID precies? Wat voor vormen van Remote ID zijn er? Vanaf welk moment krijg je met Remote ID te maken? Wat voor informatie wordt er precies uitgezonden? Wat moet je doen als je drone geen ondersteuning biedt voor Remote ID? Welke Remote ID-addons zijn er op de markt en welke protocollen ondersteunen die?

Heldere uitleg

De (Engelstalige) website Drone-Remote-ID.com geeft antwoord op deze en andere vragen, en biedt daarnaast algemene uitleg over Remote ID. De website is zowel gericht op Europese als Amerikaanse dronevliegers. De informatie is overzichtelijk ingedeeld en wordt in de vorm van goed leesbare teksten gepresenteerd. Waar nodig wordt er verwezen naar externe bronnen. Ook bevat de website een actueel overzicht van Remote ID-addons (waaronder de recent door Dronewatch bekeken Dronetag Mini).

De website is een initiatief van het Tsjechische bedrijf Dronetag. Lukas Brchl, mede-oprichter en CEO van Dronetag: “Veel piloten zijn bang om in hun vrijheid beperkt te worden door Remote ID, maar dat is een misverstand. Er is een overvloed aan ambtelijke informatie die bijna onmogelijk te ontcijferen is. In ons streven naar een veiliger luchtruim hebben we geprobeerd om Remote ID zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen, zodat iedereen weet wat er dadelijk per situatie verlangd wordt. Ik hoop dat hiermee de discussie wat afkoelt, de drone-industrie verder kan evolueren en deze techniek zonder veel frictie geadopteerd kan worden.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier