Pro

Autonoom dronesysteem Lilypad gaat offshore inspecties van windmolenparken uitvoeren

In samenwerking met ISS Aerospace en AI-startup sees.ai heeft Marshall Futureworx een nieuw systeem ontwikkeld voor het uitvoeren van offshore inspecties van windmolenparken. Het systeem genaamd Lilypad omvat een netwerk van autonone drones die vanuit docking stations hun inspectievluchten uitvoeren. De vluchten worden overzien vanuit een commandocentrum op het vasteland.

Meer windparken, meer inspecties

Het Verenigd Koninkrijk beschikt momenteel over ’s werelds op een na grootste geïnstalleerde offshore windcapaciteit van ongeveer 12 GW. Tegen 2030 moet het doel bereikt worden van 50 GW geïnstalleerd vermogen, tot meer dan 100 GW in 2050. Door flink te investeren in offshore windenergie wil het VK de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de mondiale klimaatdoelen behalen.

Maar terwijl de overheid en de industrie de offshore windcapaciteit in het VK blijven vergroten, zijn er nieuwe en schaalbare technologieën nodig om inspecties en onderhoud van windturbines op zee sneller en efficiënter uit te voeren. Dit om zo de kosten voor energiegebruikers te minimaliseren. Daar moet het nieuwe systeem genaamd Lilypad in gaan voorzien.

Netwerk van droneboxen

Lilypad bestaat uit een ecosysteem van meerdere autonome drones die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde navigatiesensoren om dynamische en on-demand offshore-inspecties uit te voeren. De drones worden ingezet vanuit speciale offshore docking stations en worden overzien door een piloot op afstand die is gestationeerd in een onshore commando- en controlecentrum. De drones opereren dus volledig buiten het zicht van de piloot (BVLOS).

Na afloop van iedere vlucht worden de essentiële inspectiegegevens en -rapporten direct doorgestuurd naar de windparkbeheerders, waardoor een snellere, frequentere, betrouwbaardere en voorspellende onderhoudsplanning en een effectiever gebruik van activa mogelijk wordt. In de box worden de drones opnieuw opgeladen voor volgende inspectiemissies.

Een dronebox van Lilypad

Minder impact, betere informatie

Volgens Marshall Futureworx vermindert Lilypad de behoefte aan offshore-personeel dat inspecties uitvoert, waardoor zowel de kosten als de impact op het milieu worden geminimaliseerd. Tegelijkertijd zullen de verbeterde frequentie en kwaliteit van de informatie die operators verkrijgen door de inspecties op afstand van Lilypad hen in staat stellen de bedrijfstijd van windturbines aanzienlijk te verhogen en hun algehele levenscyclus te verlengen.

Kieren Paterson, Marshall Futureworx Managing Director, legt uit: “Lilypad maakt gebruik van permanent beschikbare autonome onbemande luchtvaartuigen waardoor we on-demand en geplande inspecties kunnen uitvoeren om de economische impact op windparkactiviteiten te minimaliseren. Lilypad koppelt de inspectiekosten los van de staat van de zee, de afstand tot de kust en seizoensoverwegingen en elimineert de noodzaak van offshorepersoneel tijdens inspecties.”

Samenwerkingsverband

Voor de ontwikkeling van Lilypad ging Futureworx, experts in complexe systeemontwikkeling en -integratie, een samenwerkingsverband aan met drone-ontwikkelaar ISS Aerospace en sees.ai voor de AI-drone-geleidings- en besturingssoftware. De drones in het Lilypadsysteem zijn afgeleid van de Sensus ML8-XP, een platform dat werd ontwikkeld voor de meest uiteenlopende toepassingen op het gebied van defensie, veiligheid en energie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier