ProProductnieuws

SkySync.io maakt livestreamen vanuit DJI-drones eenvoudiger en veiliger

Het Nederlandse bedrijf Mapture.ai heeft een nieuwe dienst aangekondigd die het livestreamen van camerabeelden vanuit DJI Enterprise-drones een stuk eenvoudiger en veiliger moet maken. De dienst genaamd SkySync.io stelt een dronepiloot in staat om eenvoudig een deelbare link aan te maken die toegang geeft tot een livestream. De ontwikkelaars benadrukken dat de data niet via Chinese servers loopt.

Livestreaming

Het realtime kunnen delen van live videobeelden vanuit een drone (livestreaming) is een toepassing waar veel vraag naar is bij bepaalde organisaties. Denk aan het streamen van overzichtsbeelden tijdens calamiteiten naar collega-hulpverleners, of het live delen van bewakingsbeelden vanuit een security drone.

Weliswaar biedt dronemaker DJI hiervoor oplossingen en ook zijn er third party apps die livestreaming mogelijk maken, maar dat is niet 100% veilig omdat er dan mogelijk data via buitenlandse servers loopt, of zoals in het tweede geval, ontbreken er in dergelijke apps functionaliteiten die DJI Pilot wel biedt.

SkySync.io

De nieuwe dienst SkySync.io moet hier verandering in brengen. Vanuit de DJI Pilot-app moet eenmalig verbinding gemaakt worden met SkySync.io. Vervolgens kan de dronepiloot in twee klikken een QR-code genereren die automatisch verloopt na een door de gebruiker te kiezen periode. De link kan vervolgens eenvoudig gedeeld worden met iedereen die men mee wil laten kijken.

De dienst is gebaseerd op de DJI Cloud API, die de ontwikkelaars hebben geïmplementeerd op een eigen server. Dat wil zeggen dat de data aantoonbaar niet via servers van DJI of andere partijen loopt. Dat is met name van belang voor het live delen van camerabeelden die mogelijk gevoelig liggen.

Aanvullende features

Naast het eenvoudig kunnen delen van een livestream werken de ontwikkelaars ook aan andere features, zoals het weergeven van de actuele locatie van de drone naast de livestream. Dit ter verhoging van de situational awareness. Rijkswaterstaat is hierbij betrokken als launching customer. Een mogelijke toepassing is het live delen van videobeelden en locatiegegevens van een olievlek op een rivier met een bedrijf dat verontreinigingen opruimt.

Andere toekomstige features betreffen de mogelijkheid om live de locatie van een drone te delen met een UTM-systeem, of om automatisch foto’s door te sturen naar een processing pipeline voor nadere analyse of AI-toepassingen.

Beschikbaarheid

SkySync.io is in eerste instantie compatibel met de DJI Matrice 300 RTK, de DJI Matrice 30 Series en de DJI Mavic 3 Enterprise Series. Geïnteresseerden kunnen zich via https://skysync.io/ aanmelden voor een proefversie van de dienst.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier