Dronefotografie

Kijken: dit is Ingenuity’s mooiste dronefoto van Mars tot nu toe

NASA’s marshelikopter Ingenuity maakte onlangs zijn 51e vlucht boven het oppervlak van de rode planeet. Tijdens de vlucht behaalde de interplanetaire drone een vlieghoogte van ca. 12 meter. Vanaf deze hoogte maakte de onbemande helikopter een prachtige dronefoto van Mars. Een leuk detail is dat marsrover Perseverance ook zichtbaar is op de foto.

Vlucht 51

De foto in kwestie werd gemaakt op 22 april, tijdens vlucht 51. Hierbij legde Ingenuity 188 meter af. De vlucht duurde in totaal ruim 2 minuten. Tijdens de vlucht haalde de marshelikopter een hoogte van 12 meter: flink minder dan het record van 18 meter, maar nog altijd een respectabele prestatie voor een drone die al lang over de verwachte houdbaarheidsdatum heen is.

Op de foto is een opmerkelijk blauwe hemel zichtbaar, waardoor Mars een stuk vriendelijker aandoet dan dat we gewend zijn; een beetje aards zelfs. Twee dingen vallen op: zowel de schaduw van de Ingenuity als de grondgebonden reisgezel Perseverance zijn zichtbaar op de foto.

Op de dronefoto zijn zowel Perseverance (linksboven) als de schaduw van Ingenuity (rechtsonder) te zien. Bron: NASA/JPL-Caltech

Prestaties

De foto is ook om andere redenen opmerkelijk. Zo presteert Ingenuity veel beter dan oorspronkelijk verwacht. De drone vliegt sinds de aankomst in februari 2021 regelmatig rond boven het marsoppervlak. Tijdens vlucht 25 werd een afstandsrecord van 704 meter gevestigd. Gedurende vlucht 50 zette de marsdrone een hoogterecord neer van 18 meter boven het marsoppervlak. Het snelheidsrecord staat op 23,4 km/uur, behaald tijdens vlucht 49.

In totaal heeft Ingenuity een afstand van meer dan 11,6 km afgelegd. Daarbij hing het onbemande toestel ruim 90 minuten in de lucht. Het toestel wordt na iedere vlucht opgeladen door zonnepanelen. Op een foto die onlangs gemaakt werd door Perseverance is te zien dat daarop inmiddels flink wat stof ligt, maar desondanks blijft de drone goed functioneren.

Bron: NASA/JPL-Caltech

(coverfoto: NASA/JPL-Caltech)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: dit is Ingenuity’s mooiste dronefoto van Mars tot nu toe

  • Het zou heel mooi zijn als we er achter kunnen komen, door de inzet van drones bij voorbeeld, hoe of de samenstelling van de marsbodem is,
    Wat verder ook interessant is, en waarschijnlijk bij de NASA al bekend, is of het klimaat op Mars de groei van planten mogelijk zou maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier