Pro

Skydio laat drones nu ook volautomatisch binnenruimten scannen in 3D

De Amerikaanse dronefabrikant Skydio heeft een belangrijke update uitgebracht voor zijn 3D Scan-software, welke gebruikers in staat stelt om ook binnenruimten zoals fabrieken, loodsen en magazijnen volautomatisch in 3D in kaart te brengen. De nieuwe feature heet Indoor Capture en komt kosteloos beschikbaar voor gebruikers van 3D Scan. Indoor Capture kan gebruikt worden in combinatie met de Skydio 2 en Skydio X2.

3D Scan

De drones van Skydio staan bekend om hun hoge mate van autonomie. Dankzij meerdere geïntegreerde camera’s en geavanceerde computer vision-algoritmes zijn de drones van het type Skydio 2 en Skydio X2 in staat om zelfstandig een vliegpad uit te stippelen door complexe parcours. Daarbij worden obstakels automatisch ontweken en kan de dronepiloot zich concentreren op het vergaren van de gewenste foto’s en video’s.

In april 2021 zette Skydio met de introductie van 3D Scan een belangrijke stap op het vlak van fotogrammetrie ten behoeve van het maken van 3D-modellen. Die software laat de gebruiker eenvoudig een in te scannen volume definiëren, waarna de drone zelfstandig een route uitstippelt om het onderwerp in dat volume van alle kanten te fotograferen. Binnen korte tijd is het zodoende mogelijk om 3D-modellen van hoge kwaliteit en met veel details te maken.

Indoor Capture

Skydio heeft 3D Scan nu uitgebreid met een belangrijke nieuwe feature: Indoor Capture. Zoals de naam al aangeeft is deze functie gericht op het maken van 3D-modellen van binnenruimten. Samen met de bestaande functionaliteit kunnen gebruikers nu eenvoudig objecten zowel van binnen als van buiten vastleggen in 3D. Het is zelfs mogelijk om data van een Inside Volume en Outside Volume met elkaar te combineren, om te komen tot één 3D-model dat zowel binnen- als buitenzijde representeert.

Volgens Skydio biedt Indoor Capture tal van nieuwe mogelijkheden, zoals het vastleggen van een bestaand (fabrieks)interieur voorafgaand aan een herinrichting, het maken van een visuele inventarisatie van alle spullen die in een magazijn staan of het vastleggen van de voortgang van een complex (ver)bouwproces. Ook het maken van digital twins van cultureel erfgoed komt binnen handbereik.

Het grote voordeel van Indoor Capture is dat de drone ook op lastig bereikbare plekken kan komen en zelfstandig rekening houdt met de aanwezigheid van obstakels. Verder hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over de dekkingsgraad en overlap: bij het instellen hoeft men alleen het volume op te geven, de drone bepaalt zelf de vliegroute en camerastandpunten.

Operationele randvoorwaarden

De nieuwe Indoor Capture-feature is niet afhankelijk van GPS voor een goede werking; de software vertrouwt op de sensoren aan boord van Skydio-drones. Wel waarschuwt Skydio voor de aanwezigheid van dunne kabels (zoals die aan plafondlampen) en opwaaiende kleine voorwerpen. Ook is het niet mogelijk om slecht verlichte ruimten te scannen. Verder zijn de drones niet in staat om grote ramen of spiegels te vermijden.

Alhoewel 3D Scan gebruikt kan worden in combinatie met de Skydio 2, raadt Skydio aan om gebruik te maken van de meer geavanceerde Skydio X2 Color/Thermal, dankzij de kleinere beeldhoek en kortere focusafstand die deze drone biedt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier