Incident

Elektrisch aangedreven schaalmodel NLR gaat in vlammen op

Door een nog onbekende oorzaak is de zogenaamde Scaled Flight Demonstrator van Koninklijke NLR in vlammen opgegaan. Het toestel, een 1:8,5 schaalmodel van een Airbus A320 vliegtuig met een spanwijdte van 4 meter, vloog in brand tijdens grondtesten op het parkeerterrein van NLR in Amsterdam-Zuid. Het toestel raakte daarbij onherstelbaar beschadigd.

Schalingsregels achterhalen

De DEP-SFD (Distributed Electric Propulsion Scaled Flight Demonstrator) werd mede door NLR ontwikkeld in het kader van het Europese Clean Sky 2 onderzoeksprogramma. Het doel is om het verschil in gedrag tussen een schaalmodel en een echt vliegtuig te kunnen vaststellen, om daarmee de schalingsregels te achterhalen. Daardoor kunnen computermodellen van toekomstige nieuwe vliegtuigontwerpen nauwkeuriger gemaakt worden.

In 2021 werd er voor het eerst getest met het toestel. Toen bleef het bij taxiën met hoge snelheid op de start- en landingsbaan van vliegveld Deelen. In maart 2022 maakte het elektrisch aangedreven schaalmodel voor het eerst een testvlucht. Daarbij werden meer dan 150 parameters opgeslagen, om zodoende het gedrag van het toestel tot in detail te kunnen reconstrueren.

Brand

Donderdagavond ging er echter iets mis tijdens grondtesten op het parkeerterrein van NLR in Amsterdam. Het toestel vatte vlam. De hulpdiensten konden de accu’s verwijderen en de brand doven, maar het vliegtuig raakte onherstelbaar beschadigd. NLR benadrukt dat er verder geen sprake is van persoonlijk letsel of materiële schade, mede door de vooraf uitgevoerde risico-inventarisatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier