Opmerkelijk

Filmmaker zet Super 8-camera op racedrone, met surrealistisch resultaat

Is het mogelijk om met een vintage Super 8-camera dronebeelden te maken in FPV-stijl? Dat vroeg de Australische filmmaker Jason De Freitas zich af. Hij besloot de proef op de som te nemen en monteerde een analoge filmcamera op zijn iFlight Chimera 7 racedrone. Het resultaat is surrealistisch te noemen: nooit eerder konden dergelijke opnamen met een analoge filmcamera worden gemaakt.

Lichtgewicht Super 8-camera

De camera waar Jason voor koos betreft een Agfa Microflex 100 Super 8-camera, één van de lichtste camera’s ooit gemaakt. Eigenlijk was de camera nog steeds te zwaar voor het gekozen frame, een iFlight Chimera 7, maar toch lukte het Jason om 4 minuten vliegtijd uit een accu te persen.

Om de camera op afstand te kunnen bedienen ontwierp Jason een 3D-geprinte servohouder. Daarmee kon hij de camera vanaf de controller inschakelen. Voor de lens koos Jason voor een goedkope fisheyelens, om zodoende een grote beeldhoek te krijgen. Dat leverde weliswaar niet de beste beeldkwaliteit op, maar wel de meest dynamische shots.

De Agfa Microflex 100 Super 8-camera

‘Surrealistisch resultaat’

Voor het registreren van de opnamen koos Jason voor Kodak Ektachrome 100D, vanwege de mooie kleurweergave. Na afloop van de vluchten ontwikkelde hij zelf de film. Voor het digitaliseren schakelde hij een gespecialiseerd bedrijf in.

“De combinatie van moderne dynamische bewegingen in FPV-stijl met de vintage Super 8-esthetiek zorgt voor een bijna surrealistisch resultaat, alsof het een kijkje geeft in een alternatieve tijdlijn waarin digitale camera’s nooit zijn uitgevonden”, vertelde Jason naderhand aan PetaPixel. Voor een volgende poging wil Jason een Canon 310XL op een grotere X8-drone monteren.

Eerdere analoge droneshots

Overigens is het zeker niet voor het eerst dat iemand een analoge camera op een drone monteert. Een paar jaar geleden kwam de Nederlandse filmmaker Maarten Slooves op een soortgelijk idee. Hij koos echter voor een analoge fotocamera, waarmee hij alleen statische en geen bewegende beelden kon vastleggen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier