Nieuws

Oekraïne leidde afgelopen jaar 10.000 dronepiloten op

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft afgelopen jaar 10.000 dronepiloten opgeleid die het leger moeten gaan assisteren tijdens het tegenoffensief. Dat heeft de minister van Innovatie en Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov bekend gemaakt. Onder de noemer ‘Army of Drones’ heeft het land miljoenen dollars opgehaald en geïnvesteerd in drones, onderdelen en opleidingen, met als doel om vanuit de lucht overwicht te krijgen op de Russische strijdkrachten.

Army of Drones

Het Army of Drones-project werd op 1 juli 2022 in het leven geroepen met als motto ‘niet mensen, maar drones moeten vechten’. Sinds het begin van de invasie door Rusland maakt Oekraïne op grote schaal gebruik van drones, onder andere voor het observeren van vijandelijke posities en het droppen van granaten op stellingen. Ook worden er in toenemende mate kamikazedrones ingezet om bijvoorbeeld tanks uit te schakelen. Tevens maakt Oekraïne steeds meer gebruik van drones die lange afstanden kunnen afleggen.

In het afgelopen jaar heeft Army of Drones door middel van crowdfunding 325 miljoen dollar weten op te halen, vanuit 110 landen. Daarmee zijn niet alleen drones aangeschaft, maar zijn ook 10.000 dronepiloten opgeleid om ze te gebruiken. Veel drones worden kant en klaar aangeschaft in het buitenland, maar in toenemende mate worden zelfbouwdrones ingezet: Oekraïne telt er inmiddels 60 bedrijven die drones ontwikkelen.

In Oekraïne ontwikkelde fixed-wing drones. Bron: Army of Drones

DJI, Red Cat, Draganfly

Naast drones uit de Mavic en Matrice-serie van DJI zet Oekraïne ook drones in van fabrikanten als Draganfly en Red Cat. Laatstgenoemde bedrijf leverde 200 snelle FPV-drones die niet afhankelijk zijn van GPS. Ook het vlaggenschip Teal 2 van Red Cat, geoptimaliseerd voor nachtelijke operaties, is aan Oekraïne geleverd. Het Canadese Draganfly heeft inmiddels een 2e batch Commander 3 XL-drones geleverd, voor verkenningsdoeleinden, reddingsmissies en het opsporen van landmijnen.

Een lading Mavic 3 Thermal drones. Bron: Army of Drones

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier