Markt

Japans bedrijf brengt cyberveilige drone met verwisselbare camera naar de VS

De in Japan gevestigde ontwikkelaar van drones ACSL komt later dit jaar met zijn compacte cameradrone SOTEN op de Amerikaanse markt. Eén van de belangrijkste features van de SOTEN is dat de cameramodule verwisseld kan worden. Een andere troef is dat de drone qua cyberveiligheid voldoet aan de eisen van de National Defense Authorization Act (NDAA), een voorwaarde voor overheidsgebruik in de VS.

SOTEN

De SOTEN werd in 2021 geïntroduceerd in Japan. Sindsdien is het systeem in gebruik genomen door duizenden gebruikers in de hoek van overheid en bedrijfsleven. De drone is inklapbaar en daardoor eenvoudig mee te nemen, biedt afhankelijk van de gekozen accu een vliegtijd van ca. 22-29 minuten, is voorzien van sensoren voor obstakeldetectie in 3 richtingen en is dankzij de IP43-rating bruikbaar in uitdagende weersomstandigheden. De maximale vliegsnelheid is ca. 54 km/uur.

De SOTEN-drone legt 20-megapixelfoto’s en 4K-video vast met behulp van een 1-inch sensor, een mechanische sluiter en verschillende vooraf ingestelde beeldopnamemodi. De RGB-camera kan verwisseld worden voor een EO/IR-camera, multispectraalcamera of een camera met optische zoom. Inclusief camera en accu weegt de drone 1,7 kg.

De fabrikant benadrukt de aandacht voor cyberveiligheid die in de ontwikkeling van de SOTEN is gegaan. Zo kunnen foto’s en videobeelden optioneel versleuteld worden opgeslagen op de interne geheugenkaart. Ook is de dataverbinding tussen drone en piloot altijd versleuteld en zijn er maatregelen genomen tegen ongewenste overname van de besturing. Verder heeft ACSL de flight controller vanaf de basis zelf ontwikkeld. Dat heeft geresulteerd in een zeer stabiele en veelzijdige autopilot. Tot slot voldoet de SOTEN aan de Remote ID-vereiste.

Lancering in VS

Later dit jaar wil fabrikant ACSL de SOTEN ook beschikbaar maken voor Amerikaanse gebruikers. Daartoe is het bedrijf momenteel een lokale vertegenwoordiging in Californië aan het optuigen. ACSL speelt daarmee in op het groeiende verzet tegen het gebruik van drones van DJI. In Californië is het gebruik van DJI-drones door overheden onlangs zelfs volledig verboden.

“Japan is een land dat bekend staat om zijn productie van hoogwaardige technologie en ACSL is daarop geen uitzondering”, zegt Cynthia Huang, directeur van de Amerikaanse tak van ACSL. “Er is enorm veel aandacht voor detail tijdens de productontwikkeling van elk systeem. We zijn erg verheugd om de volgende generatie Japanse dronetechnologie op de Amerikaanse markt te brengen en nieuwe oplossingen te bieden aan een industrie die op zoek is naar meer opties.”

Lente in de lucht

ACSL werd opgericht in 2013. Het bedrijf ontving als eerste een Japans klasse 1-certificaat voor drones die binnen het zicht van de piloot worden gebruikt. De naam SOTEN is afgeleid van het Japanse woord voor ‘lente die in de lucht hangt’, en vertegenwoordigt het beeld van vrij in de lucht vliegen, een ruimte met oneindige mogelijkheden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier