Video

Kijken: Norway by drone; the region of Stavanger

Dronepiloot Mark Bubberman (Maas videoproducties) maakt niet alleen graag mooie opnames met zijn drone, ook trekt hij er graag te voet op uit om mooie gebieden te verkennen. Zoals de regio Stavanger in Noorwegen. Met zijn DJI Mavic 3 maakte Mark een sfeervolle dronevideo van het gebied. Aan bod komen onder andere de Preikestolen, Veraland, Månafossen en de hoogvlakte Sinnes.

Adembenemend mooie natuur

Wie van natuur houdt, komt absoluut aan zijn trekken in Noorwegen, vertelt Mark. “De regio Stavanger staat met name in het teken van de adembenemend mooie natuur. De regio leent zich bij uitstek voor mooie hikes. Met de Noorse app UT zijn deze hikes gemakkelijk op te zoeken en uit te stippelen.

Noorwegen is een makkelijk land wat betreft droneregels. In vergelijking met Nederland zijn er veel minder no-flyzones. Alleen bij de toeristische attracties in de natuur kan je een bord tegenkomen om drones van toeristen te reguleren. Maar door je eigen hikes uit te zoeken en de toeristische hikes te vermijden zit je al goed om niemand tot last te zijn en mooie shots te maken.

Ik heb gevlogen bij de:
– Preikestolen (alleen op de plekken waar het mag. En met de zoomlens van de Mavic 3 heb je meer mogelijkheden natuurlijk!);
– Hike Veraland;
– Hike naar Månafossen;
– De weg naar de hoogvlakte Sinnes.”

DJI Mavic 3

Voor het maken van de droneshots maakte Mark gebruik van de DJI Mavic 3, waarbij het afwisselend gebruik maakte van de Hasselblad-camera en de telelens. “De opnamen zijn gemaakt met de DJI Mavic 3. Geweldige drone met lange vliegtijd. Dit geeft je de tijd om rustige je shots te doen. Meeste in 5.1K in 25 fps. De teleshots zijn in 4K 50 fps (om wat meer mogelijkheden te hebben om trillingen en andere dingen te filteren). De Cine modus geeft de beste resultaten. Zeker in combinatie met rustige dronebewegingen die over 3 assen rustig verlopen.

Ik heb de video gemaakt met Final Cut Pro X. Geëxporteerd in 4k. Shots zelf in kleur bewerkt en sommige nog (door de 5.1 K opname) een lichte zoom in/out kunnen geven om het wat meer cinematisch te maken. De audio komt van Envato.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Kijken: Norway by drone; the region of Stavanger

 • Sorry, maar op 0:55 zie je letterlijk het plakaat met het droneverbod hangen. Wit bord midden onderaan in het frame. In de omgeving van Preikestolen geldt een algeheel verbod, en die borden staan overal langs de wandelroute. Een verbod dat in deze video schaamteloos overtreden wordt. Zo krijgen alle dronevliegers een slechte naam, en ontstaat alleen maar het risico op nóg strengere wetgeving.

  Beantwoorden
  • Ik erger me hier ook mateloos aan. Ik wring mezelf altijd in allerlei bochten om op reis zoveel mogelijk alle locale droneregels te respecteren en na te leven (ook al zijn ze soms discutabel te noemen), ik doe mijn best, doe moeite (en betaal) om vergunningen/ontheffingen te regelen waar mogelijk en leg me erbij neer als ik geen toestemming krijg. En dan kom je op die locaties waar het gewoon echt NIET mag en zie je daar toch altijd weer die ene drone-cowboy die alle regels aan zijn laars lapt… En als je ze dan netjes aanspreekt, ze op de regels attendeert en benadrukt dat je dit doet in het belang is van een positief beeld over drones in de samenleving en ervoor zorgt dat de regels niet nog strikter worden dan ze al zijn, kijken ze je aan alsof je een of andere Gestapo bent en gaan ze ongestoord door.

   Om deze reden word ik ook altijd een beetje zuur van dergelijke videos waar je duidelijk kunt zien dat iemand de regels niet naleeft. Afijn, noem het jaloezie, noem het wat je wilt; ik heb weer even geventileerd. Er zullen altijd mensen blijven die chronisch de snelheidslimiet overtreden en hun richtingaanwijzer niet kunnen vinden.

   Beantwoorden
 • In Noorwegen geldt een verbod rondom vliegvelden en in national parks. Deze zijn terug te vinden via safetofly.no. De Preikestolen staat op deze kaart niet aangegeven als No Fly zone.

  Er hangt wel op een afstand van zo’n 50 m. van het platform een bordje met de tekst: No drones behind this point. Ze doen dit natuurlijk om rondom deze bezienswaardigheid de drones wat te reguleren. Alleen waar houdt dit punt op? Die vraag is met geen enkele kaart of website helder te krijgen. Er is verder op de wandeling geen verbod.

  Als je opstijgt en landt in goed gebied, grote afstand blijft houden van de “bezienswaardigheid”, en je verstand blijft gebruiken lijkt me dit geen probleem.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier