Opmerkelijk

Game ‘Death from above’ laat je drone-missies in Oekraïne naspelen

Internationale actiegroepen worden steeds creatiever voor wat betreft manieren om geld in te zamelen ter ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten. Neem nu de aanstaande release van het oorlogsspel ‘Death From Above’, dat spelers laat ervaren hoe het is om drones in te zetten om inlichtingen te vergaren of vijandelijke tanks te vernietigen. Een deel van de opbrengsten gaat naar de stichtingen Come Back Alive en Army of Drones.

Dood van boven

De actiegame Death from Above is geïnspireerd op de manier waarop Oekraïne sinds de invasie van Rusland volop kleine drones inzet op het slagveld. Of het nu gaat om het op veilige afstand bespioneren van de vijand, het afwerpen van granaten op vijandelijke tanks of zelfs het terughalen van gestolen goederen vanaf vijandelijk grondgebied: al deze uit de praktijk gegrepen scenario’s zijn in de game verwerkt.

Gamestudio Lesser Evil wil met een deel van de opbrengsten uit verkoop de organisaties Come Back Alive en Army of Drones ondersteunen. Laatstgenoemde organisatie verwerft drones en leidt dronepiloten op. “Om deze steun zo snel mogelijk naar Oekraïne te krijgen, brengen we een korte maar leuke ervaring uit, waar we een community omheen willen bouwen. We streven ernaar om vervolgens voort te bouwen op het spel en het te verbeteren door feedback op te nemen en te implementeren”, zeggen de ontwikkelaars.

Het moment waarop de speler een granaat op een tank laat vallen, geïnspireerd op beelden vanaf het slagveld.

Uitbreiding

De PC-game komt 25 mei beschikbaar op gameplatform Steam en gaat 10 dollar kosten. Aanvankelijk bevat het spel slechts één spelwereld, 2 missies, 2 typen vijandelijke voertuigen en 1 type drone. Later dit jaar moeten daar meer missies bijkomen, alsook diverse drone-modificaties, andere soorten ammunitie, een fotomodus en een nieuwe ‘boss flight’. De prijs van de game zal niet tussentijds verhoogd worden, beloven de ontwikkelaars.

Death from Above is overigens niet de eerste game waarin drones een rol spelen. Zo bevatten Call of Duty en Tom Clancy’s Wildlands missies waarbij drones gebruikt worden voor Intelligence, Surveillance, en Reconnaissance (ISR). Ook bevatten deze games counter-drone scenario’s. Wel is het voor het eerst dat een game volledig draait om de inzet van kleine (commerciële) drones voor oorlogsdoeleinden.

Controversieel

Hendrik Lesser, directeur van gamestudio Lesser Evil, realiseert zich dat de game controversieel is. De meeste oorlogsspellen spelen zich immers af in fictieve werelden, terwijl Death from Above over een oorlog gaat die zich momenteel afspeelt. “Het gaat echter niet om het exploiteren van die situatie. Het gaat erom dat we de aandacht blijven vestigen op het feit dat er in Europe een oorlog woedt. We denken dat de kracht van videogames een hulpmiddel kan zijn voor politiek en sociaal activisme. Death From Above vormt daarop geen uitzondering.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier